9. mar 2008 18:59
Letos bo 38 let, odkar sem šoferka. Moj prvi avto je bil star spaček.
Kar se tiče avtomobilov smo se mladi v tistih časih v glavnem delili v tri skupine: eni so imeli fičke, navadno precej navite in sfrizirane, ti so se običajno kar spoznali na mašinerijo in so bili v glavnem dobri šoferji. Druga skupina so bili lastniki volksvagnovih hroščev, disciplinirani vozniki in pikolovski vzdrževalci svojih vozil.
Spačkarji smo bili zelo demokratični, avtomobile in opremo smo si brez problema sposojali med seboj, Tisti, ki je imel gume s še sprejemljivim profilom, jih je posodil drugim za tehnični pregled.
Seveda se je tudi pri mojem primerku kar naprej nekaj kvarilo in odpadalo, enkrat sem ga posodila kolegu in mu je na cesti čez Gorjance ostal v roki volan. Zato smo znali marsikaj sami popraviti in improvizirati, se prebiti čez tehnični pregled in poiskati najbojšega in najcenejšega mehanika.
Počasni spački so bili dobra šola obzirnosti na cesti, najbrž z redkimi izjemami vsi bivši pripadniki te šole vozimo bolj kot ne defenzivno in neovirajoče za druge.
Zadnjih deset let sem avto skoraj popolnoma zamenjala za skuter in mi to zelo ustreza. Za lokalne vožnje ga uporabljam čez vse leto, v toplem delu leta pa se z njim vozim tako v Pulo kot v Ljubljano in Benetke. Ni problema s parkiranjem, kolone obvozim, zelo sem se disciplinirala glede prtljage. Tudi nakupim manj nepotrebnih stvari, saj moram vedno premisliti, koliko prostora imam.
Kar se tiče blendarjev (in huparjev): skuter lahko tudi na zelo ozki cesti prehiti vsak, celo podpovprečno prostorsko orientiran avtomobilist. Eni bodo pač blendali in hupali, ker jim je vse napoti.
Kar se tiče MC. Razlogi za tako ali drugačno nastopaštvo so večinoma popolnoma fiziološki
nola