18. nov 2010 10:03
Po več kot 16 letih brez mesa ugotavljam, da se razmere pri nas glede brezmesne ponudbe sicer izboljšujejo, so pa še daleč od idealnih. Včasih je bila prava muka dobiti brezmesni obrok brez ocvrtega sira ali česa drugega ocvrtega, zdaj pa že marsikje ponujajo že prav odlične brezmesne jedi, ki jih radi jedo tudi vsejedci.
Ponudba dobrih brezmesnih jedi je žal res pogosto povezana s ceno, kar je Ok, če je prehrana v restavracijah le priboljšek. V primeru, da si med tednom "obsojen" na prehrano "zunaj", pa zna biti dokaj neprijetno, ker je ponudba še vedno omejena in ker so dobre restavracije običajno drage in niso ravno blizu delovnega mesta/fakultete. In žal je danes tako, da marsikdo ne more vsak dan kositi doma, ampak mora hočeš-nočeš v bližnji lokal ali pa je na sendvičih.
Se mi zdi kar žalostno, da mnogi gostinci nimajo nobene domišljije in ne ponujajo več okusnih brezmesnih kosil, po katerih bi z veseljem posegli tudi vsejedci, ne le vegetarijanci. Poznam namreč vse več ljudi, sploh žensk, ki sicer jedo meso, a ne vsak dan, in jih tudi moti, da nimajo več izbire.
Tako kot happiness tudi jaz pogrešam polnozrnate testenine, pa kuskus in kako vegansko jed, bi pa, kar se mene tiče, brez težav lahko ukinili ocvrt sir. Takoalitako ga nikoli ne naročim in kolikor sem ugotovila, ga večina vegetarijancev ne mara.
motovilčica