15. jan 2008 10:08
Proxima, ampak merila za dodelitev Nobelevo nagrade za mir ne temeljijo na nobenih "zaprmejduš" znanstvenih osnovah. In to je tudi razlika, ki sem jo hotela izsiliti.
Tako kot se pri nagradi za mir spreminjajo družbena merila, na tiste, iz naravoslovja velja, da so kriteriji odvisni od časa, v katerem so postavljeni in od drugih znanj, ki na rezultate ( beri odgovore na vprašanja), vplivajo.
Ko sem nekočv zadnjem letniku srednje šole pogledovala v vrh hrasta, ki se je kopal v pomladanskem soncu, nisem razmišljala o svoji prvi ljubezni, temveč o tem, koliko ljudi resnično verjame v formule in podatke napisalne na tabli med fiziko, kjer smo obravnavali razpadanje atomov in tako dalje. Že od nekdaj namreč nisem razumela, kaj pomeni enota sekunda na kvadrat, če že razumem kvadratni meter, zdelo se mi je hecno, da znanstveni verjamejo v čisto točno določeno število leto, v katerem razpade uran, pa plutonij in tako napraj. Daljši od njihovih življenj in daljši od časa, ko je bil mogoč uvid v atome. Večino trdite v dogajanju v svetu okoli sebe smo sprejeli, ker so to povedale avtoritete in dvomi nekako niso prišli do izraza. Kako intenzivno sem razmišljala o fiziki, pove dejstvo, da me je v tistem času tlačila mora in se mi je sanjalo, da sem razpadna konstanta, torej dvojni ulomek . Seveda sem kljub vsem zadržkom opravila tudi s nerazščiščenimi pojmi in danes se redko spomnim nanje.
Najrž ni kriva odsotnost moje deomipljije, saj sem bila v tistem času sposobna razložiti popolnoma zmešano pemico modernega avtorja do te mere, da je profesorica zapisala samo štirko, ker je menila, da je razlaga prepisana iz strokovne litarature. Tiste štirice mi prijateljica ni nikoli oprostila. Tudi v tem primeru gre samo za to, kako si stvari razlagaš z znanjem, ki ga imaš na razpolago.
Vsi pa ga nimamo dovolj in ga bomo čez čas imeli še več.
F r i n a