Pred davnimi časi, so se darila zavijale v bel papir in opremila z zlato mašno. ( Če je bilo premalo traku, se je trak podaljšal s knoflco, čemur sem bila sama priča . Pa še mama me je prisilila, da sem povedala, kje je skrit mlinček za kaovo in je z njim mlela, preden ji je bil podarjen !).
Potem so prišli vzorčasti papirji za zavijanje, različni trakovi. Včasih le papir, včasih oboje.
Sledili so eksotični materiali: juta, rafija, makaroni, trave in darovi narave drugih vrst.
Nekoč so se darila nosila v roki in zato so vsi videli zavito darilo, čeprav smo pešačii, ali se vozili z avtobusi, plastičnih vrečk - nosilk še ni bilo.
Tam v sedemdestih so se pojavile rdečo-modre "Namske" vrečke, večkrat oprane in uporabljene. Sledile so jim manj vpadljive plastične nosilke, s katerimi se je dalo prenašati darila, da jih mimoidoči ne bi opazili.
Ko se je rodila nova država, so naši trgovci prevzeli ljubke papirnate nosilke, v katerih so "tašparovni" trogali darila do obdarovanca. In se niče ni razburjal, če je bila vrečka od kake firme, ki ni imela nobene zveze z darili.( Niti sanja se vem ne, kako krasne vrečke iz "tujine" sem zmetala v kason pri nekem temeljitem čiščenju nekega stanovanja, od koder sem odnesla 10 stoliterskih vreč odpadkov).
Sploh ne vem, kdaj so se pojavile kupljive nosilke, pisane in manj pisane, različnih velikosti in za različne priložnosti, s katerimi se je dalo prenašati darilo, ki ga naj nepovabljeno oko ne bi opazilo. ( In kaj je narobe, če nesemo darilo. Saj tudi cvetja ne vtaknemo v škatlo in ga porinemo torbo. Razen mojega očeta, ki je mami za potomca podaril tri papirnate nageljne, narezane na 15 cm, da so šli v embalažo od drobilke in v usnjeno aktovko, s katero je prišel v porodnišnico.).
Pred leti sem organizirala tečaj zavijanja daril in sem z veseljem celo soboto preživela med trakci, papirji in organizacijskimi zadevami, ki sem jih profesionalno tudi opravila. Tudi zato rada zavijam darila.
No, rada tudi naredim uvod v kako vprašanje. Torej: ali so darilne vrečke, ki jih OSEBNO podarjamo dovolj in da ni potrebno darila zaviti. Pri tem nimam v mislih steklenice, ki je v svoji darilni vrečki, ampak druge predmete: čokolado, kavo, brisačo, škatlo z darilom, kak drug predmet v originalni embalaži.
Ali je vljudno, da v izbrano darilno vrečko ( ki se ji ne pozna, da je reciklirana), zložimo darila, ki ga zato ni treba zaviti ?
PS Retro varianta - Neka velika firma je naročila lesene ročaje, ki naj bi jih prodajalcii pritrdili na špago ,zavezano okrog kupljenega izdelka, da ne bi bilo potrebno nabavljati plastičnih vrečk. Pripomoček je sestavljen iz lesenega valja, skozi katerega je napeljana debela žica, ki ima na obeh straneh kavelj, ki se naj bi zataknil za špago. Jasno, tistih 40 trgovin ni nikoli dobilo teh ročajev, izdelovalec je mastno zaslužil, firma je šla v stečaj, sama pa sem dokaz vzela iz odprte škatle v skladišču, kamor me je peljal nekdo, ki je nameravala zadevo prijaviti na policiji.... Ne, je ni..... Končal je na psihiatriji.
F r i n a