Dohodnina-splošna olajšava

MYCHELLE  

član od: 13.8.2005

sporočila: 255

25. jan 2008 7:50

Z možem sva ločena..Do zdaj sva dala (2) oba otroka v dohodnino 1/2 leta.. Kako sedaj naredimo? Ali moram pravtako na davčno izpolniti ta nov obrazec ?? MYCHELLE

piškotek  

član od: 14.11.2001

sporočila: 519

25. jan 2008 12:53

Mychelle, ni treba na davčno hodit, lahko pošlješ po pošti - kot so že predhodniki napisali, pa je najbolje, da preračunata pri kateri delitvi največ dobita nazaj - midva sva lani delila otroke tako, da sem jaz enega vpisala kot olajšavo za 3, drugega pa za 4 mesece, mož pa preostalo obdobje. čez leto sem imela sicer oba prijavljena jaz - dve uri igračkanja in preračunavanja pri oddaji dohodnine mi je pokazalo, da če prijavim tako kot sem zgoraj opisala, jaz sicer plačam dobrih 60 jurčkov takratnih tolarjev, mož pa je z uveljavitvijo olajšave zdrsnil en davčni razred nižje in je dobil povrnjeno 280 jurčkov - ergo, "zaslužila" sva za dopust :)! Ja, pa še to - tudi če do srede ne boste nič naredili, boste imeli še čas po prejemu informativnega obračuna - je pa res, da bodo potem pravnomočne odločbe šele nekje jeseni. Donosno računanje vsem želim Irena

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4880

25. jan 2008 13:02

Me je pa samo nekaj prešinilo... Kaj pa se zgodi v primeru, ko se ločena starša ne moreta zmeniti? Pa recimo oba prijavljata itd. Tome je pa vedno zanimalo. Jernej - zasebno mnenje

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

25. jan 2008 13:16

jernej je napisal/a:
Me je pa samo nekaj prešinilo... Kaj pa se zgodi v primeru, ko se ločena starša ne moreta zmeniti? Pa recimo oba prijavljata itd. Tome je pa vedno zanimalo. Jernej - zasebno mnenje
Včeraj je bilo pri Odmevih - če npr. oba prijavita polno oziroma se ne znata dogovorit in se njuni izračuni pokrivajo (prijavi eden za 5 mesecev, drugi za 8 in ne 7 ...), potem dajo na davčni avtomatsko vsakemu pol. Tako je rekel davčni svetovalec, če se ne motim se piše Končan. veverica

KARMINA  

član od: 17.11.2003

sporočila: 755

25. jan 2008 13:17

Mislim, da na dursu potem avtomatsko razdelijo olajšavo na polovico. Nastane pa lahko probem v primeru, ko ima otrok (študent oz. dijak) velike prihodke preko štud. servisov in potem starši ne morejo uveljavljati olajšave.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

25. jan 2008 13:28

Jernej, velikokrat se ne dogovorijo. Celo v primeru, če zavezanec ni plačeval preživnine, je DURS olajšavo razdelil na polovico. F r i n a

stara  

član od: 12.10.2005

sporočila: 380

25. jan 2008 13:32

Iz lastnih izkušenj vem, da na davčni razdelijo olajšavo na pol, neglede na to , da je otrok pri enem staršu (ta seveda prispeva finančno in drugače več ), drugi pa samo plača preživnino in ga nič več ne briga.

stara

piškotek  

član od: 14.11.2001

sporočila: 519

25. jan 2008 16:03

Ja, hecno /beri žalostno/ je tole, saj zakonci gredo navadno zato narazen, ker se okoli stvari ne morejo zmenit... Res je, če ni dogovora, DURS upošteva olajšavo fifti fifti. Kar zadeva pa otroke/študente z veliko dohodki, je bilo pa tudi sinoči rečeno, da se bolj splača, da študent uveljavlja osnovno olajšavo, ker je ta višja. Irena

petardica  

član od: 15.9.2008

sporočila: 728

26. jan 2009 7:25

Eno vprašanje: a moramo letos tudi oddati olajšavo za vzdrževane družinske člane,čeprav smo to storili že lansko leto??? lp petardica

golubić  

član od: 13.5.2007

sporočila: 1276

26. jan 2009 7:42

Rekli so da moramo spet ,se mi zdi da imamo časa še do petka.Prej je bila davčna tukaj na Viču,meni blizu zdej je že v Jaršah.LP golubić

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti