Dohodnina-splošna olajšava

lipa1  

član od: 19.10.2007

sporočila: 193

13. jan 2008 20:51

ariella_3 je napisal/a:
jaz bi pa tu nekaj vprašala, da ne odpiram nove teme. Torej: letos nam ne bo več treba pisati dohodninske napovedi, bodo oni sami to naredili. Zanima me, komu moram javiti, da bi dala enega otroka možu, en pa bi za obračun ostal meni (tako se nama je računica vsa leta še najbolje obnesla). V službi imam obadva prijavljena nase, pa me zanima, če bi ravno zato morala enega prepisati k možu. Menda ima durs nek obrazec, ampak to sem samo tako mimogrede nekje slišala, pa me sedaj bolj natančno zanima. v službi sem se pozanimala, pa nimajo pojma. Hvala za odogovor. ariella
Glede na to da si s možem delita v olajšavi za dohodnino dva otroka, ti priporočam varianto vsakemu dva otroka za 1/2 leta. Se pravi prvih šest mesecev oba otroka tebi, naslednjih šest mesecev oba otroku možu. V opombi moras seveda vpisati kdo še uveljavlja razliko do celotne višine posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. Pa če obstaja ta možnost in je dohodnina nižja zakaj ne, če zakon to omogoča. Olajšava za posameznega otroka praviloma znaša 10 % + za drugega 15 %, če koristita posamezno je 2 X 10%, če pa eden dva otroka oziroma si jih po mesecih razdelita pa 10 + 15 = 25% določene povprečne plače. Doslej je to preizkušena varianta. lipa1 Sporočilo je spremenil(a) lipa1 dne 13. jan 2008 20:52:33

Aja  

član od: 11.1.2002

sporočila: 142

13. jan 2008 21:16

Mislim, da upokojenci ostanejo na istem, ker so pokojnine odmerjene v neto znesku in se na račun dohodnine ne morejo povečati. Lp Aja

Aja  

13. jan 2008 21:39

V letu 2007 je znašala mesečna olajšava za prvega otroka 172,17€, za drugega pa se je povečala za 15€ in je torej znašala 187,17€. Skupno za oba se je osnova za dohodnino znižala za 359,34€ mesečno. Pred odločitvijo kdo oziroma kako po mesecih bomo uveljavljali olajšave, je dobro izračunati vse variante in izbrati tisto, ki je najbolj ugodna. Aja

Teka  

član od: 21.8.2005

sporočila: 1151

14. jan 2008 7:02

Alja, koliko teh variant pa obstaja? Teka

HALI  

član od: 3.9.2001

sporočila: 112

14. jan 2008 8:59

Lep pozdrav! Ko je ravno tema okoli dohodnine in olajšav odprta,bi še jaz nekaj vprašala. Imava 3 otroke, mož ima za vse tri olajšavo čez leto.Že par let se nama potem pri izračunu najbolj "izplača" varianta,da jih prijavim 2 meseca jaz 10 on. Se pravi,da je sprememba in moram oddati obrazca zase in za moža do 31.1. Zase mi je jasno,izpolnim podatke pod točko 1,kaj pa mož? Tabelca je samo s podatki o vzd. družinskih članih,ki naj jih ne upoštevajo,ni pa možnosti napisati čas vzdrževanja? Hvala za odgovore! LP,Hali

Aja  

14. jan 2008 18:15

http://www.durs.gov.si/fileadmin/durs.gov.si/pageupl Hali, mislim, da morata oba z možem izpolniti in oddati podatke pod točko 1. Kot jaz vidim na priloženi povezavi so tudi podatki od meseca do meseca. Teka, naredi izračun dohodnine za oba z olajšavami, kot sta imela prijavljeno med letom, potem pa naredi še izračuna, če ima vse olajšave celo leto tisti z večjimi dohodki in drugi nič olajšav. Na osnovi rezultatov teh testnih izračunov se potem odločiš še za izračune po mesecih. Npr. vsak vse olajšave po pol leta ... Največji učinek teh izračunov se pokaže kadar eden ali pa oba zakonca zaradi znižanja osnove padeta v nižji dohodninski razred, med letom pa sta plačevala akontacijo dohodnine iz višjega razreda. Podatke o vzdrževanih družinskih članih na durs javljajo izplačevalci dohodkov. Zato morate javiti spremembe, če boste uveljavljali olajšave drugače, kot so vam jih obračunavali pri plači v dohodninskem letu 2007. Lp, Aja Sporočilo je spremenil(a) Aja dne 14. jan 2008 18:22:53

HALI  

član od: 3.9.2001

sporočila: 112

17. jan 2008 10:35

Hvala,zdaj samo počakam še na podatke od delodajalca in se malo poigram z izračuni. HVALA! LP,Hali

Teka  

24. jan 2008 22:07

Mene pa zanima sledeče...Zmeraj so govorili, da naj vpiše v olajšavo otroke tisti ki ima večjo plačo. Danes sem pa poskusila naredit izračun in sem dobila rezultat, da če bi jaz vpisala oba otroka, (ki imam manjšo plačo), bi dobila vrnjenega skoraj enkrat več, kot če bi vložil mož? Kako to? Sem se zmotila? Teka

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4880

24. jan 2008 22:10

Teka: Po mojem si se zmotila Pa ni vedno tako da vpiše tisti, ki ima večjo plačo, mora imeti toliko večjo, da mu olajšava zbije dohodninski razred. Če imata pa oba enako ali podobno se utegne zgoditi, da je najbolje dati otroke "na pol" Jernej - zasebno mnenje

Teka  

24. jan 2008 22:16

Ja Jernej, res sem se zmotila, sem še enkrat zračunala, ker mi ni šlo" v račun"... Teka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti