Pralni stroj

GOSPAKATJA  

član od: 27.11.2007

sporočila: 259

tema odprta - 10. jan 2008 9:22 | ogledi: 2.143 | odgovori: 10

hoj! kje je pri vas doma "lociran" pralni stroj? v sloveniji je pralni stroj vedno - ne glede na velikost ( majhnost !!) kopalnice, vedno v kopalnici. v italiji je, večinoma v kuhinji. američani perejo v pralnicah ( kdor ima stanovanje, ne hiše ). na švedskem, ima blok "pralnico".

zanimivo pa je, da v merkurju med 27 razstavljenimi kopalnicami ni niti 1, ki bi predlagala kako lično rešitev za "kamuflažo" pralnega stroja.

GOSPAKATJA

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

10. jan 2008 10:20

Ni da bi tule Ameriko odkrivali. Odvisno je od tega, kakšni projektantski normativi so kje prevladujoči. V večstanovanjskih hišah (blokih) veljajo za naš prostor (kjer gre za lastniška stanovanja, ta pa so v veliki večini) normativi za vodni in električni priključek v kopalnici (kjer je povečini ena kopalnica) in ta ideja se po defaultu ponavlja tudi v tipskih projektih za hiše in nekako si vsi zamislimo, da je kopalnica najboljše mesto za pralni stroj in si tako zamislimo bodoči dom in posledično je veliko pralnih strojev v kopalnicah. Pralni stroj v kuhinji je predvsem posledica tega, da v starejših objektih niso vlekli elektrike v kopalnico. Pralni stroji in sušilni stroji v kleti se projektirajo v tako imenovanih investment properties - to so večstanovanjske stavbe z namenom oddajanja stanovanj (ena oseba je lastnik stavbe in potem oddaja nepremičnino) in tam so nižji stroški tako pri gradnji (ker ni treba toliko priključkov) in naj bi bili tudi pri stroških objekta, če se pralni pogon dogaja v kleti po vnaprej določenem urniku. Stranski učinek tega je, da se najemniki stanovanj pranja v kleti izogibajo in potem se vsi švercajo z lastnimi pralnimi stroji in z vleko kablov in kuhinje v kopalnico (vsaj moja ZDA in švicarska izkušnja sta tako pokazali). Vendelina jr.

anaeva  

član od: 14.11.2007

sporočila: 1742

10. jan 2008 10:29

V kopalnici so najverjetneje zato,ker je tam najlažje narediti odtoke vode,saj jih samo skupaj spelješ.Večina današnjih novogradenj ima prostore imenovane utiliti oziroma manjše pralnice.Jaz imam takšen prostor povezan z kurilnico,saj je v njem samo peč.ki ni na drva je pa prijetno toplo in se tudi perilo hitreje posuši. Sem pa pristaž tega,da hočem imeti v kopalnici mir in bi me tudi če tihi hrup takrat ko imam večerno kopel motil.Perem pa ravno največkrat zvečer,saj takrat končam z pobiranjem raznoraznih nogavic ,ki jih je toliko kot da bi imeli stonoge na stanovanju in brisač pa kar po celi hiši. anaeva

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

10. jan 2008 10:43

Jaz imam poseben prostor v katerem imam pralni stroj, sušilni stroj, likalno mizo, en lijak in par omar za bunde in take prehodne zadeve. Tako sem navdušena nad tem prostorom, da sem ga zahtevala tudi v novi hiši. E.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

10. jan 2008 11:24

Ko sem nehala prat plenice, je pralni stroj iz (čeprav dokaj velike) kopalnice takoj romal v kletne prostore, v predel, namenjen pranju in sušenju perila. Ker pač imam to možnost, imam kopalnico samo za kopalnico in šne e za pralnico povrh.

Z napeljavo ni bilo težav, ker je vsa hiša postavljena tako, da lahko stene odpadejo, pa bo še vedno stala zaradi vseh mogočih napeljav. V kopalnici je voda speljana po treh stenah, ne le po eni ali dveh, pa da je treba prilagajat opremo, enako v kuhinji, cevi so speljane v številne druge sobe, za primer, če bi kdaj kaj preurejali, da ne bi bilo treba razbijat ali pretirano prilagajati opreme.

Koaplnica je kopalnica, pralnica pa pralnica.

Drugo je v blokih, pa še tam se da kako skombinirat, če je le kak prostor na voljo.

Mamamia

mamamia

ally82  

član od: 2.10.2007

sporočila: 91

10. jan 2008 11:34

Jaz imam pa pralni stroj v kopalnici in si ga sama tud ne zamišljam drugje. Meni osebno bi pralni stroj lociran drugje predstavljal dodatno delo. Zvečer ko se gremo tuširat, se v kopalnici tudi slečemo imamo tam 2 koša za perilo.Da bi to morala prenašat sem in tja, čist odveč. Sploh pa še po možnosti, da bi ga imela v kleti, dve nadstropji nižje. Ne hvala. Verjetno bi pa tudi velikokrat pozabila na perilo v stroju. ally82

Teja 30  

član od: 26.9.2007

sporočila: 27

10. jan 2008 11:55

Jaz sem imela pralni stroj nekaj časa v kopalnici. Zaradi vlage v kopalnici sva začela z možem premišljevati, da bi bilo dobro, če stroj preselimo v kurilnico, saj se bo tam njegova življenska doba bistveno podaljšala. Imava srečo, da so bili že vsi priključki za pralni stroj v kurilnici narejeni, tako da smo stroj samo prenesli, v kopalnici pa imam dodaten prostor za omarice. Kar se tiče prenašanja perila ni nobenega problema, ker vsak po tuširanju odnese svoje umazano perilo v kurilnico v koš. Tudi z nadstropji nimamo problemov, ker imamo atrijsko hišo. Teja 30 Sporočilo je spremenil(a) Teja 30 dne 10. jan 2008 11:56:02

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

10. jan 2008 12:14

Joj morska medvedka sem ti fauš! Imam enosobno stanovanje zato je pralni stroj seveda v kopalnici, ker si ga v kuhinji pač ne predstavljam, ampak ko bom imela hišo bi pa tako rada imela utility... Upam, da niso to sanje svinje o koruzi. Začetnica

Dolores  

član od: 20.6.2005

sporočila: 1304

10. jan 2008 13:11

Pri nas je pralni stroj v pralnici, v kleti, ki je prostor podobne namembnosti kot pri morski medvedki. Pravi blagoslov. Letanje v klet pa jemljem kot trimčkanje in v ta namen angažiram tudi preostalo pleme, pa je. Dolores

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

10. jan 2008 13:13

ally 82 - lahko ti povem, da ni treba nič cunj prenašat, če nimaš pralnega stroja v kopalnici. Mi trenutno jih, v bajti pa imamo tako postavitev prostorov, da je v kopalnici samo odprtina, skozi katero bomo metali umazane cunje direkt v koš v pralnici. Ta ideja mi je bila takoooooo dobra, da nisem mogla mimo nje E.

KARMINA  

član od: 17.11.2003

sporočila: 755

10. jan 2008 13:24

Prijatelji so, na račun večje masažne kadi, prestavili pralni stroj v kuhinjo. Hkrati so tudi menjali kuhinjo in so ga skrili pod delovno površino in "zakamuflirali" z vrati. Zadeva je čisto OK. lp K

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti