20. mar 2008 22:47
Tudi mene so kot otroka kar naprej silili s hrano. Imela sem dva zelo ješča bratranca in v primerjavi z njima sem bila - kot bi rekla moja stara mama- "zbirčna in suha kot stonoga". Še danes ne jem mesa, goveje juhe pa sploh ne.Pa sem bila vedno zdrava.
Zdaj imam dva otroka (9 in 11 let). Kot malčka sta jedla vse, posebej zelenjavo,ker tudi sama ne jem mesa in so zelenjavne jedi redno na mizi. Potem pa sta postala izbirčna. V vrtcu je še nekako šlo, doma pa...jedilnik, kot ga je opisala avtorica te teme, Dusanka. Pa se nisem kaj dosti sekirala (tudi zaradi lastnih slabih spominov). Zdaj sta v šoli, mlajši, sin, je tam kosilo in pove, da včasih vzame še dodatek. Hči hodi po pouku domov in je moje, domače kosilo - oz. del kosila, ker vedno poje le eno stvar. Zelenjave niti po naključju ne, zelo rada pa ima meso, vendar si ga prav pikolovsko očisti vseh vidnih in nevidnih žilic itd. in zraven ne je ne krompirja, ne riža; če je na mizi pašta (testenine), vzame največkrat brez omake in tako naprej. Njena najljubša hrana so kruh in jabolka.
Sladkarij nikoli nisem skrivala in jih moja otroka sploh ne jesta veliko - tu in tam čokolado, piškote samo domače...
Ima pa moja mala najstnica kar nekaj sošolk, ki so malo pretežke. V pogovorih z njihovimi mamami sem videla, da je pretirana ješčnost večji problem kot neješčost, saj morajo hkrati lastnemu otroku braniti jesti, po drugi strani pa poslušati žalostne zgodbice o tem, da mlade okrogle gospodične nekateri drugi otroci zafrkavajo na račun teže. In puberteta prihaja in stvari bodo samo še hujše. Saj veste, kako občutljive so toliko stare deklice.
Zato, draga Dušanka, ne sili svojega fantka, ko bo začutil potrebo, bo že jedel. Gotovo ti ne bi bilo všeč, da bi se pozneje svoje drage mame spominjal kot nekoga, ki ga je mučil s krožnikom in žlico! Uživajta skupaj, pojdita v gozd, prepričana sem, da mu bodo teknile maline, ki jih bosta skupaj nabrala (ali kar koli drugega).
Moja otroka namreč jesta presenetljivo dosti različnih - tudi novih jedi, kadar smo na potovanju ali počitnicah! Tam pač ni zlate rezerve v obliki vrečke Čokolina!
Pa lep pozdrav in čim manj skrbi okrog hrane!
mamaF