5. jan 2008 21:41
Tudi jaz imam zelo živahno 6-letnico,19 kg, ki sem jo zelo težko pripravilo do hrane. Vsak dan je bil težek. Pri zdravnici sva pri 3 letih dobila tudi Multi-sanosvit, ki je le malo izboljšal njen apetit. Imela pa sem srečo, da sem jo dojila več kot 3 leta in je tako dobila vsaj nekaj hrane. (jaz sem se pa veselo redila).
Dokler nisem pri sebi razčistila glede njene hrane, sem bila zelo nervozna in sem se bala vsakega njenega obroka. Odločila sem se, da jo ne bom silila s hrano.
Znala je v celem dnevu pojesti le malo juhice, a še to samo vodo. Tudi sladkarij ni nikoli veliko pojedla. Tudi pila je malo, največ čaj, tako da sem začela dajati v čaj sveže pomaranče, limono, malo soka od pese (res malo, ker je takoj ugotovila, da je čaj drugačen), sok jabolka. Pomagalo ni pregovarjanje, kazen, da gre v posteljo, da nas gleda pri kosilu, probali smo res veliko, tudi razne
žogice iz pire krompirja, pajacke iz mesa ... Tudi v vrtcu je bil problem. Znala je reči, da sem ji že zjutraj dala juhico, kar seveda ni bilo res, samo da ji nebi bilo potrebno jesti zajtrka.
Pri 5-letih, po operacijo mandeljnov in žrelnice, pa še v ušeska je dobila cevčice , se je stanje malo popravilo. Uspela pa sem le toliko, da sva se zmenili, da vsako stvar proba in če ji ni všeč, jo lahko tudi izpljune. Tako je začela po malem jesti in če je dobre volje, bo pojedla tudi malo krvavice, seveda brez zelja ali krompirja. V šoli pa si vzame sama in vem, da poje mogoče 2 žlici in nič več.
Najbolje je, da je ne sprašujem ali je kaj lačna, saj bo vedno rekla NE. Hrano postavim enostavno pred njo, pa čeprav takrat gleda televizijo, saj bo med tem, ko gleda vsaj malo pojedla. Ne branim se je tudi hraniti, čeprav je že dovolj velika, da se hrani sama, a tudi na tak način vsaj nekaj poje. Včasih nič ne poje v celem dnevu, ponoči pa se zbudi in pravi, da je lačna. Vem, da ni prav, a ji vseeno naredim čokolešnik, ga malo poje, nato pa naprej spi. Moram pa reči, da smo jo navadilo, da vsaj juho pa mora pojesti za mizo in včasih jo to tudi vse.
Tako sem pač malo pozno spoznala, da je bolje, da je ne silim s hrano. Ko bo lačna, bo že povedala. Je pač otrok, ki ne potrebuje veliko hrane in bo pač "suha glista"
Kajcika