Peka

Rmeli  

član od: 5.2.2004

sporočila: 344

2. jan 2008 22:20

Pozdravljene, a lahko še jaz vprašam ali model za torto namažete ali date noter peki papir ? Namreč meni začne spodaj ven teči, če ne dam peki papirja. Imam sigurno dobro zaprto, vedno preverim,pa se mi vsakič to zgodi. Kaj delam narobe? Lp, Rmeli Rmeli

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

2. jan 2008 22:32

Verjetno ti obroč dobro ne prime ,če ti teče.Meni nikoli ne teče ,če tudi ne dam papirja.Odkar sem na kulinariki pa vedno dajem papir ,veliko lažje vzamem ven. lp goga

morska medvedka  

član od: 31.8.2004

sporočila: 2716

2. jan 2008 22:36

jaz vedno obložim model s peki paprjem. Imam model brez dna, ki ga lahko raztegneš na željenio velikost. Če pečem biskvit za torto na pekač iz pečice položim peki papir in gor položim model. Nič ne zavijam, vlijem maso in hitro dam v pečico. Včasih malo mase uide, ampak itak zelo hitro zakrkne, tako da .. ni panike. Če pa delam druga peciva vedno vse modele oblagam s peki papirjem. Rmeli - kakšen pekač pa imaš? In pri katerih sladicah ti teče ven?

lipa1  

član od: 19.10.2007

sporočila: 193

2. jan 2008 23:40

Tudi moj stari pekač za torto je puščal. Težava je, da so bili ta stari obodi tako "šlampasto" narejeni in pri tistem delu, kjer se razteguje in stiska rado teče iz oboda, rešitev je peki papir, ki zatesni tisto nevidno luknjico, drugače pa pekač za torto daš na večji pekač pa ne teče po celi pečici. Jaz sem imela enkrat, kar precej čiščenja, ko mi je teklo po pečici in se seveda lepo zapeklo-zažgalo. Peki papir je zelo priročen. Ali katera uporablja silikonski pekač za torte, kaj naredite s pečeno torto? Že nekaj časa ga imam pa ga nekako nimam volje uporabiti. lipa1

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

3. jan 2008 8:15

Ne uporabljam modela. Testo samo namažem na peki papir, spečem in nato izrežem z okroglim obodom. Iz odrezkov naredim kroglice, itak jih pa ni veliko, ker pazim kako namažem, da ni veliko odrezkov. Za torto pečem dvakrat. Enkrat debelejše namažem, ker testo potem enkrat prerežem, to sta potem spodnja in zgornja plast. Za srednjo plast pa naredim isti biskvit, le da količino moke zmanjšam s kakšnim dodatki, npr. orehi ali lešniki, pride veliko bolj zanimiv okus. Za to plast namažem peki papir posledično tanjše. Mi ni problem, da se s tem peka podaljša za cca pol ure, ker pečem pač dvakrat, rezultat je toliko boljši. Enako delam tudi pravokoten biskvit, brez pekača, potem obrežem pač s štrioglatim obodom. katka

Rmeli  

član od: 5.2.2004

sporočila: 344

3. jan 2008 8:15

Brr... sem namesto odpošlji pritisnila nazaj, pa me je ven zabrisalo, ko sem imela že vse napisano... Vidim, da imate tudi druge težave. Moj pekač je teflonski, sem si pa pred kratkim kupila enega manjšega, ampak še nisem sprobala brez peki papirja, ker se je meni že tudi prav lepo zažgalo in sem potem drgnila kot nora.Imam tudi silikonskega, pa sem ga samo enkrat uporabila, ne vem kaj je bilo narobe. Odkar pečem torte po receptu za biskvit, ki nikoli ne pade dol, še nisem pekla brez peki papirja. Tako, da se niti ne spomnem, kateri recept sem imela takrat ,ko je ven teklo, ker zdaj skozi pečem s papirjem. LP, Rmeli Rmeli

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

3. jan 2008 9:46

No, jaz pa uporabljam peki papir samo za piškote, še rulado pečem samo na namazanem in pomokanem pekaču. Izjemoma ga dam na dno pekača, če domnevam, da bi se kakšne sestavina lahko prijemala ali če pečem kaj zelo sadnega v pločevinastem pekaču in bi sadje lahko dobilo okus po "plehu". Ne vem pa, kakšne modele za torte imate, da vam teče ven, moji najstarejši so od dr. Oetkerja, stari vsaj 30 let (toliko časa sem v svojem stanovanju), pa niso še nikoli "puščali". Kar se tiče jemanja ven, pa tudi ni nikoli problema: z nožem ločim testo od oboda, obod snamem, testo prevrnem na mrežo, grem z nožem med testom in dnom modela ter dno odstranim. teta torta

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. jan 2008 10:44

Ziher je ziher: ali papir povsod ali pa maščoba tudi v silikon. Pa lepo odstopa pečeno. Če vidim, da bo biskvit na sredi preveč vzhajal, odprem pečico, štejem do 30, znižam temepraturo pečenja za 10 stopinj in se stvar lepo sanira. Vendelina jr.

regina  

član od: 17.9.2007

sporočila: 724

3. jan 2008 12:03

Kot sem že enkrat napisala pri podobni temi, že dolgo pečem ravne bisvite v pekaču od pečice in nato režem, kakšno obliko pač potebujem. Spečem dva ali tri biskvite, odvisno koliko jih rabim. Na pekač dam vedno peki papir. Nikoli pa ne pečem bisvitov z vklopljenim ventilatorjem, kajti biskvit se preveč izsuši. Ker je biskvit tajnši, se tudi speče v krajšem času, cca v 20 minutah. Z ostanki ni problemov, se jih da za marsikaj porabiti. regina

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

3. jan 2008 12:25

Vidiš, Regina, jaz pa praktično vse pečem z vklopljenim ventilatorjem (čeprav je to v nasprotju z običajnimi nasveti), pa se nič preveč ne izsuši. In tudi "Šmarne gore" nimam nikoli. Pravi biskvit (samo iz jajc, sladkorja in moke ter morda žlice maščobe) tako in tako ni nagnjen k temu, da bi se preveč dvignil v sredini, vedno ga tudi zgladim po površini tako, da je ob obodu malo višji, pa tudi v prevročo pečico ga ne dam - pečico vklopim na 170 stopinj + ventilator, ko začnem vmešavati sneg v maso. Pri tistem, čemur vi rečete biskvit (tisti, ki ne pade dol, zebrin kolač in drugi recepti z vodo in oljem ali taki, ki se začnejo z "vmešamo maslo/margarino"), je nevarnost "Šmarne gore" res nekoliko večja in tam pomagajo že zgoraj navedeni nasveti, tj. ne prevroča pečica in vdolbina na sredini, ko damo kolač v pečico. teta torta

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti