Avstralija

tamt7  

član od: 17.12.2006

sporočila: 26

27. dec 2007 22:23

Sama sem 2 leti nazaj 3 mesece potovala po Avstraliji. Kot je napisala že mimika je Avstralija zelo prijazna za potovanje. Povsod je veliko turističnih oz. popotniških agencij z ogromno informacijami in raznoraznimi ponudbami. Predvsem velja to za vzhodno obalo, ki je najbolj turistično obiskana in zelo enostavna za potovanje. Mogoče je najboljše začet potovanje ravno na tem delu, sploh če ste še bolj neizkušeni. 5 tednov sicer ni zelo veliko za to zanimivo deželo, vsekakor pa se da v tem času ogromno videt. Jaz na vašem mestu ne bi naredila preveč natančnega načrta že vnaprej, ker boste tam veliko lažje dobili občutek kam in kaj se splača. Vsekakor priporočam najem/nakup avta oz. avtodoma. Tako boste najbolj neodvisni od prevoza, ki je v Avstraliji najbolj problematičen (sicer so letala na notranjih relacijah pogosta, vendar tudi precej draga, predvsem v notranjost celine); Ljudje so prijazni in vedno pripravljeni pomagati. Dežela je zelo varna, kar ti daje občutek sproščenosti. Sama nisem doživela niti ene slabe izkušnje in nasploh me je Avstralija izredno navdušila s svojimi lepotami, posebnostjo in velikodušnostjo. Gerna, če te zanima kaj specifičnega, ti kar vprašaj, tu ali pa na zs. Roncolino, 3000 eur za 3 tedne sicer ni pretirano ugodno, vendar verjamem, da je vredno tega denarja, ker v kratkem česu veliko videt je v lastni režiji skoraj nemogoče, oz. te ravno tako stane veliko. Sama sem nekoliko več porabla v 3 mesecih, bi pa lahko opravla potovanje v krajšem času, če bi imela več denarja. Vendar pa je čar potovanja ne samo v čim več videt, ampak tudi in predvsem v spoznavanju ljudi in dežele kot take, narave, kulture, razmišljanja... in za to je pa potreben čas; vsekakor pa se ga za takšne izkušnje splača porabit! Lepo in zanimivo potovanje! tamč

ElaS  

član od: 3.10.2007

sporočila: 56

27. dec 2007 22:37

Je že nekaj časa kar sem bila v Avstraliji, vendar je bilo bistveno ceneje, kot sem mislila. Povratna karta cca 1000 €. Je odvisno kdaj potuješ. Pri njih je mrtva sezona v februarju, medtem ko so januarja in marca cena višje za 30 %. V brošurah je bila cena za najem avtodoma 100 avstralskih dolarjev na dan. Ja ta cena je veljala v Sydneju, ker pač tam vsak najema avto. Ko sem prišla do Gold coasta, je bila cena po 50 dolarjev. Jaz sem imela avto od sestrične, tako da nisem imela skrbi z najemanjem. Hoteli so precej dragi. (tudi za naše razmere), medtem ko je najem bungalova (prenočišče, brez hrane) velikoooo cenejše. Hrana v trgovinah je dokaj poceni. Lahko si vzamete celo stanovanje v najem za nekaj dni. Za trisobno stanovanje sva dala z bratom 40 dolarjev na dan, za vse skupaj. Kuhala sva si sama. Tam je bil tudi pralni stroj. Poceni hrana je tudi v restavracijah z nazivom Sizzler. Greš notri, naročiš en meni (zrezek in krompir, zrezek s prilogo,...) potem pa je notri vse zastonj. Juhe, solate, sladice,... v neomejenih količinah. Plačaš samo začetni naročeni meni.Če imate otroke sabo, potem se splača pogledat Movie world http://movieworld.myfun.com.au/ in še en World. To je severno od Sydneya proti Brisbaneu. Podobno kot Gardaland. Uživanje. Pazite samo na omejitve hitrosti. So zelo strogi glede tega. Če piše da je avtocesta je omejitev 110 km na uro in tega se držite. Lahko bo zgledala tudi vaška cesta z manjkajočim asfaltom - ampak ima tako oznako - prav hecno. Četudi se zdi da ni žive duše gor, se kaj hitro zgodi, da se policija za vami pripelje z modrimi lučmi, ker so vas dobili na radar. aja še to. Vožnja po levi ni tak problem kot se zdi. Previdno samo pri zavijanju, ker se hitro znajdeš na sosednjem pasu. Pa namesto šaltanja, začneš odpirat okno. Lp, ElaS

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

28. dec 2007 6:23

ElaS, moja prijateljica je tudi potovala z družino po Avstraliji in je točno to tudi povedala. Vožnja po levi še gre, pri zavijanju pa je bil problem, ker so kar nekajkrat zapeljali na drugi pas.

Torej pri zavijanju previdno, drugače pa so že predhodnice zapisale, kaj je pomembno. Prekoračitev hitrosti se ne splača, ker te hitro usekajo po žepu, tudi ponekod zna biti na avtocesti samo 100, pa nikjer žive duše, cesta pa ravna, na ravnici, ti pa pelješ, pelješ in ko se spozabiš in malo preveč pritisneš na gas, evo , že te je policija dobila na radar. Pa to sredi ničesa.

aja, pa še ena malenkost, če greste kot družina, malo pazi, da otrok( ne vem, koliko so stari), ne boš same v WC pošiljala, ko boste v restavraciji. Moji prijateljici se je zgodilo, da je sin, star 10 let moral na stranišče in je natakarica poslal za njim šefa, mamo pa okregala, da se to ne dela, ker .....ni varno za otroka.

Kyara

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

28. dec 2007 9:40

Ja pridobitev vize je težka...se pa da dobiti če imaš top iskan poklic. Se mi zdi,da vi ne boste ampak vseno...delo na črno...baje se da dobro zaslužiti ampak če vas dobijo sledi izgon iz države... Kaj pa mrčes?Meni so vsi pojamrali da je ogromno mrčsa... Je pa res,da je Avstralija zelo pravna država...torej res na cesti previdno. Tamt7.Drži,da je v Avstrliji drugače poceni,samo šolanje in stanovanje je drago?Kolikor sem jaz govorila z ljudmi ki so dol pravijo,da delajo po večini samo moški,ki zaslužijo toliko,da so ženske doma z otroci.. Roncolino

tamt7  

28. dec 2007 10:07

Res je, Avstralija je zelo urejena in pravna država. Povsod, predvsem v raznih nacionalnih parkih je posebej določeno, kaj se sme in kaj ne, kje lahko hodiš in kam ne smeš stopit, česa se lahko dotakneš itd.; povsod te zasipajo z raznoraznimi opozorili in pravili, včasih pretirano skrbnimi, da se ti zdi že smešno... Po drugi strani imaš pa širna področja, predvsem v notranjosti, kjer ni dobesedno ničesar in kamorkoli pogledaš se razprostira pusta rdeča puščava; srečaš redkokoga razen številnih kengurujev in ja, tudi ogromno mrčesa, ki zna bit zelo nadležno! Kar se cen tiče, meni se zdi da je precej podobno kot pri nas - tu mislim predvsem na cene v trgovinah; tudi bencin ni drag, razen v notranjosti, kjer je potrebna tudi previdnost, saj črpalk ni na vsakem "ovinku" in se ti hitro zgodi da ostaneš kje na samem s praznim tankom; hostli so po neki zmerni ceni, so pa večinoma dobro urejeni, z dobro opremljenimi kuhinjami, tako da se da brez problema kaj skuhat in to je glede prehranjevanja tudi najcenejši način; po celi Avstraliji imaš v parkih in na počivališčih tudi električne grile, katerih uporaba je večinoma zastonj in res so zelo praktični; Drugače pa, kolikor vem je šolanje precej drago in tudi stanovanja niso poceni; delovno vizo je precej težko dobit, razen če si res zelo iskan profil. Problem je v tem, da za vizo potrebuješ zagotovilo delodajalca, da te potrebuje, le-tega pa brez vize težko dobiš; in tako se znajdeš v začaranem krogu... se pa vse da, potrebuješ le ogromno časa, živcev in tudi denarja; Precej pogosta praksa je res, da možje delajo, žene pa so doma; vsaj dokler so otroci majhni; potem pa si spet poiščejo kaj za delat; tam ni nič čudnega pogosto menjavat službe in tudi ženska pri 40-tih, 50-tih bo lahko našla kakšno delo; mislim da so tam delodajalci manj obremenjeni s tem; nasplošno je to zelo sproščena država, tudi ljudje so zelo "na izi", manj je naglice in nestrpnosti, manj je tekmovalnosti in zavisti.. tamč

mojcas  

član od: 7.10.2003

sporočila: 27

28. dec 2007 10:15

Če imaš na razpolago veliko časa je avtodom dobra rešitev. Ob majhnem proračunu in obilici časa je dobra rešitev tudi avtobus s »krožno« karto, ki omogoča poljubno vstopanje in izstopanje. Sama sem imela malo časa in velike želje, zato sem gor in dol po Avstraliji potovala z nizkocenovnimi letalskimi prevozi (vse karte sem rezervirala preko interneta), ki sem jih kombinirala z najemom avtomobila na zanimivih lokacijah. V bolj neugodnih razmerah (na severu sem bila v deževni dobi, ko je veliko cest zaprtih) priporočam nekajdnevne izlete v manjših skupinah (5-10 ljudi) z lokalnimi vodiči. Priporočam avstralske hostle, ki so tudi v svetovnem merilu vrhunski. mojcas

Mohka  

član od: 30.9.2005

sporočila: 81

28. dec 2007 11:37

Še nekaj mnenj in konkretnih izkušenj o Avstraliji... upam, da bo kaj v pomoč! Angleščina menda ni problem, če se tja odpravljate. http://www.lonelyplanet.com/thorntree/index.jspa Lep pozdrav, Mohka Mohka

gerna  

član od: 26.11.2007

sporočila: 228

28. dec 2007 19:03

Tamt7 svetuj mi prosim glede avtodoma. Tega imamo vsekakor namen najet, sem pa v dilemi a ga rezerviram preko neta že sedaj, ali počakam, da pridemo dol pa ga tam glede na razplet dogodkov. Vem tudi, da je zelo veliko ponudnkov, ali mi lahko katerege priporočiš po tvojih izkušnjah. Pa še nekaj me zanima. Kako je s strupenimi živalmi. Baje se moraš bati in izogibati vsega kar je manjše od " piksne". A to drži? Kaj pa kenguruji na cesti? Menda jih je največ v mraku in ponoči. Pa še to. Kaj pa aborigini? Je z njimi kaj problemov? Naj bo dovolj za sedaj. Sem kar zagrabila "kost", ki si mi jo vrgla. Ampak kot sem že rekla, izkušnje iz prve roke mi pomenijo največ. Hvala! LP. gerna

tamt7  

28. dec 2007 20:08

Sama mislim, da je najboljše najet avtodom kar na mestu samem. Drugače je, če zadevo vidiš v živo, kot samo na sliki. Ponudnika ti žal ne morem priporočit, ker sama nisem najemala avta, sem pa srečala veliko ljudi, ki so jih. Ponavadi ni bilo s tem nobenega problema, sploh v mestih ne. Ponudba je ogromna, na vsakem koraku, tako da... nima smisla preveč komplicirat, na prvi pogled itak ne moreš vedet če je kaj narobe z avtom in boš ostal kje na cesti; treba se je malo zanest na srečo :) Kje boste začeli pot? Verjetno v Sidneyu? Glede na to, da hočete verjetno čim hitreje na pot, mogoče tudi ni slabo, če rezerviraš avtodom preko neta, saj ga verjetno potem ne rabiš v resnici najet, če ti ni všeč. Ni pa straha, da ne bi našli kakšnega avtodoma na mestu samem, tak da bi ti to možnost priporočila le, če nameravate takoj ko pridete na pot; S strupenimi živalmi ni nobenega problema, ni tako hudo, da bi jih kar povsod srečeval in se moral skrivat pred njimi; sama sem se potepala res povsod, pa razen kakih kač in pajkov nisem naletela na pretirano nevarne živali; pa še te ne prežijo nate, ampak raje pobegnejo; previdnost pa vsekakor ni odveč; Eno izmed največjih nevarnosti vsekakor predstavljajo kenguruji na cesti, predvsem v notranjosti države, kjer jih res kar mrgoli; previdnost je potrebna zgodaj zjutraj in pozno popoldne oz. ko se začne mračit; takrat so najbolj živahni, avtomobilske luči pa jih privlačijo in na žalost velikokrat pristanejo pod kolesi; takrat je najbolje ne vozit al je pa potrebna ful previdnost; v notranjosti je treba tud pazit zaradi ogromnih dolgih tovornjakov, ki ful drvijo, cesta pa je ful ozka; Z aborigini ni nobenih problemov; ni jih niti videt; po mestih so večinoma to brezdomci, ki se po parkih napijajo, ampak večinoma niso nevarni; Če te še karkoli zanima, kar vprašaj, lp tamč

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti