25. dec 2007 19:06
Pri nas doma se na božični večer zbere vsa ožja družina, ki živimo skupaj pod isto steho. Navada izvira izpred nekaj desetletij, ker sta tast in tašča vselej silvestrovala zunaj, pa sta bili z otroki ter svojimi starši ob koncu leta skupaj na ta dan. Tašči ta praznik tudi po verski plati nekaj pomeni, a ne toliko, da bi s tem obremenjevala vse tiste, ki nam je to le družinski in ne verski praznik (enako velika noč).
Božičnega večera se veselimo vsi, tudi darila so na ta dan pod smrečico, ko pogledamo, kdo je kaj dobil, pa sedemo za mizo in povečerjamo, kar smo čez popoldan pripravili. Kot običajno čez leto tudi na ta dan delamo vsak nekaj,kot se dogovorimo, potem pa pri mizi klepet, veliko smeha, dobra kapljica, tudi kakšna pesem. Razen letos, ko je bilo nekoliko bolj žalostno, saj je oktobra umrl tast. A smo mu pri mizi več krat nazdravili, obujali spomine in se smejali ob dogodivščinah, ki jih je špičil z nami vsemi, ne le z vnuki.
Na božič pa smo vedno na kosilu pri mojih starših, enako kot 1. januarja. Tudi tast in tašča sta bila vedno zraven, za 1. januarja pa še družina moževe sestre in njena tast in tašča.
Tudi sama sem, kot Staša, ateist, a sem božič sprejela kot običaj, ki so ga gojili v moževi družini in mi je prav prijeten družinski praznik. Sama bi sicer za te praznike kam potovala, a spoštujem običaje, sploh ker mi ne padejo tako težko, in če na dva praznika na leto (razen božiča še na veliko noč) ostanemo doma, se ne čutim za nič prikrajšana, sploh ker vem, koliko nekaterim, s katermi živim, to pomeni. Ne glede na to, da smo tudi med letom skupaj.
Če bi živela v nekem drugem okolju, se mi zdi, da bi brez nadaljnjega preživela tudi brez svečanosti na božični večer. Je pa res, da sem navado, da se pred božičnimi prazniki pečejo piškoti in da mora po hiši dišati po cimetu, vaniliji in še čem, povzela po tašči.
Pri mojih starših, ki sta tudi ateista, a sta vedno spoštovala nekatere praznične navade okolja, v katerem sta živela, pa se obdarujemo na silvestrovo.
Tudi ljudje, s katerimi se sicer duržim, božič zelo različno pojmujejo in doživljajo. enim je popolnoma vseeno in jim je to dan kot vsak drugi, nekateri praznujejo podobno kot mi, spet nekaterim je to velik verski praznik in tudi gredo v cerkev ter imajo določene obrede tudi doma....tako da, kakor komu paše.
Mamamia
mamamia