26. dec 2007 12:21
Nisem verna, tudi nihče v družini ne hodi v cerkev. Imam pa katoliško vzgojo in svobodno odločitev.
Prepričana sem, da spadajo biblijske zgodbe v splošno izobrazbo posameznika. Otrokom je zgodba o Noetovi barki prav tako zanimiva kot zgodba o Nodiju. Samo odsrasli smo tisti, ki jih porivamo na skrajni rob.
Pri nas je bil Božič vselej praznik, ker je imela mama na predvečer Božiča god, saj je imela dva rojstna dneva v decembru, pa je bila to dobra rešitev.
Vedno smo imeli tudi smreko in ne dovolim, da kdo zdaj razglaša, da je bilo to prepovedano.
Darove, skromne je nosil Miklavž, odkar smo odrasli, pa so isti večer pod dreveščkom.
Babica je mami za god podarila prve jaslice in smo imeli samo položene, pred leti pa sem v dar dobila glinaste, nepobarvane jaslice , ki jih je izdelal lončar, po poklicu etnolog in zgodovinar. Od takrat jih tudi postavljamo z vso opremo ( mah, hiške, potka).
Osebno sem prepričana, da se mi zdi postavljanje živalskega vrta v smislu jaslic, neokusna zadeva. Tako predstavitev lahko postavimo kadarkoli v letu, prav na Božič, pa bi presneto premislila o negativni sporčilnosti.
Iz izkušenj vem, da otroci odlično razumejo božično zgodbo, ne glede na to, ali imajo katoliško vzgojo. Mislim, da je veliko bolj vprašljiv velikonočni zajec, ki je v naših krajih precej tuj, pa ga vendarle prevzemajo tudi starši otrok, ki se jim zdijo jaslice nesprejemljive.
Mnogih običajev v mojem otroštvu ni bilo, pa vendar jih zdaj sprejemam kot del dogajanja in prijetnih trenutkov. Tak je recimo adventni venček, venček na vratih in nenazadje tudi jaslice, ki jih nismo imeli, ko sem bila otrok. Vse, kar nam življenje naredi prijazno, je vredno posnemati.
In se izogniti komercializaciji vsiljenih praznikov ( Valentinovo, Noč čarovnic). Oba praznika sta sicer vsiljena z zahoda, pa če komu to kaj pomeni, naj ga obeleži.
Vsi prazniki so simbol zdrževanja in približevanja, družine, prijateljev. In tako bi najbrž morali gledati.
Poskusite otrokom povedati kako antično zgodbo, pa boste videli, kako otroci dojemajo svet pripovedi.
PS Pred časom sem prebrala, da pri nas šele po letu 1960 praznujemo Abrahama. Menda piše v Bibliji, da so rekli Abrahamu: " Šele 50 let si star, pa si že videl gospoda!"
Ali se komu zdi, da ima praznovanje Abrahama kako povezavo z Biblijo ?
F r i n a