Darilna ali kupoprodajna pogodba

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

tema odprta - 21. dec 2007 13:17 | ogledi: 5.573 | odgovori: 9

Ker je na tem forumu veliko odvetnic in verjetno še več ljudi, ki so to že počeli v praksi, vas prosim za nasvet: pred časom smo namreč zamenjali avta s starši mojega ljubega. Avto, ki sva ga dobila midva, je bil že prej pisan nanj in pri tem ni problemov. Avto, ki sem ga prej imela jaz in ga imata zdaj onadva, pa je še vedno pisan name in bi zdaj to rada uredila, da ne bova lastnika dveh avtov, če jih nimava (imamo potem samo večje probleme z davki;) torej me zanima naslednje:

- kaj se bolj izplača - denarno gledano: ali kupoprodajna pogodba za simbolično ceno in ali jo lahko damo karkoli, recimo 1 E ali mora bit neka večja vsota?

- kaj je sploh možno med nesorodniki - mislim, ali lahko jaz njegovemu očetu podarim avto? Ali naj ga dam lubiju in on potem svojim staršem?

Skratka kaj je najbolj ugodno kar se tiče plačevanja davkov?

Veri

tisdno  

član od: 17.11.2002

sporočila: 117

21. dec 2007 13:33

Kupoprodajna pogodba za simbolično ceno ne bo šla skozi na Davčni upravi, saj imajo na DURS lestvico za avte in jih ocenijo po svoji lestvici

Darilna pogodba, sploh ne pride v poštev, saj je davek med nesorodniki   -avto vreden do 10000 EUR = 12 %. Se reče je bolje potem kupoprodajna pogodba, kjer je davek 5 %.

Vam pa nekaj priporočam, jaz sem v takih primerih šla vedno k posredniku, saj se samo pri posredniku da dogovort za nižjo ceno in vedno so mi napisal v pogodbo, da je avto poškodovan.... 

SILVA

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

21. dec 2007 13:40

Preko posredniške hiše, ker se tam sploh  ne plača davka, plačaš samo njihove manipulativne stroške, kateri pa niso visoki. Je to že kar stalna praksa, da se tudi pri prodaji brez posrednikov avti prepisujejo  v posredniških hišah.

Lijana

tisdno  

član od: 17.11.2002

sporočila: 117

21. dec 2007 13:47

Liljana to pa ni res, ti si pač dolžan plačati davek 5 % davek na prodajo avta. In to odvede posredniška hiša, če pač delaš prepis pri posredniku, drugače pa plačaš preko položnice, če je to na DURS, vendar na DURS-u je lestvica, pri posredniški pa ne.

Kaj mislite, da bi država pustila kaj takega, da pač davek, ki je določen z zakonom ne bi plačali, če bi šli k posredniški hiši???!?

Sporočilo je spremenil(a) tisdno dne 21. dec 2007 13:53:16

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

21. dec 2007 16:37

Obrni se na posredniško hišo, ker tam izdajo tudi vse potrebne dokumente, da bo novi lastnik registracijo in zavarovanje lahko prepisal  nase. 

Cila

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8893

21. dec 2007 19:42

Imam dokaj svežo prodajo oz. kupnjo. Avto sem za 8,5 tisoč EUR prodala nečakinji. Bila sem na Viču (velika dolga hiša za Tobačno - 3. nadstropje - posredniška hiša). Tam mi je prijazna gospa napisala kupoprodajno pogodbo. Zdi se mi, da sem plačala 25 EUR. Potem sem šla na drugo stran ceste (tam, kjer je bil Kino Vič - pritličje, levo) pogodbo overit. Če se ne motim sem plačala 1,12 ali 2,12 EUR. Isti postopek je naredil sin, ki je svoj avto prepisal na mene. Pisala sva znesek vrednosti avta 6,5 tis. EUR. Rekli so nam, da starš lahko naredi darilno pogodbo, če daje otroku, otrok pa staršu ne. V posredniški hiši ima tabelo za vrednost avtomobila - starost in mogoče prevoženih kilometrov. Pozdravček!

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

21. dec 2007 19:57

Sama sem ga prodala sestri, preko posredniške hiše, ona je plačala 25 evrov, jaz pa samo voerovitev pogodbe na UE, šla sem kar v Moste, kjer ni kake posebne gužve. Loni Makaroni

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

21. dec 2007 23:00

Cila je napisal/a:

Obrni se na posredniško hišo, ker tam izdajo tudi vse potrebne dokumente, da bo novi lastnik registracijo in zavarovanje lahko prepisal nase.

Cila
Res se je najbolje obrniti na posrednika. Zadevo sem podrobno opisala v neki drugi temi. Zaračunajo nekje med 20 in 30€. Overitev podpisa na občini stane 1,06€. Nikakor pa se ne da zavarovanja "prepisati". Novi lastnik mora skleniti svojo zavarovalno polico z veljavnostjo od dne prepisa do poteka registracije. S to polico in overovljeno pogodbo dvigne na tehnični bazi prometno dovoljenje na svoje ime in to je to. Stari lasnik svojo polico prekine, zahteva povračilo naizkoriščenega dela premije (če ni bilo škode) in s tem tudi sprosti svoj bonus. http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1148 Issi Sporočilo je spremenil(a) Issi dne 21. dec 2007 23:02:33

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

21. dec 2007 23:46

Posredniška hiša. Simbolične cene ni, saj ima DURS pravico odmeriti davek po svoji lestvici. Pri darilnih pogodbah prvega dednega reda ( starši, otroci ), je smislela darilna pogodba, tam DURS ne dela težav pri davčni osnovi, ker ne obračunava davka.

Priporočam pooblačšeno organizacijo za prodajo starih vozil.

PS V drugih primerih bodite previdini. Včasih kak kupec povzroči prometno nezgodo še v času, ko formalno prepis še ni bil opravljen. Posebna previdnost pri prodaji za rezervne dele. Da ne boste plačevali odvoza s kakega parikiršča, če se novemu lastniku zazdi, da ga bo odvrgel, prepis pa še ni  opravljen.

F r i n a

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

23. dec 2007 10:09

Hvala vsem, gremo v pon. v tobačno oz. tja nekam:) Za to, da bi ga "tast" kje odvrgel se sicer ne bojim, imam pa vseeno rajši stvari urejene. (Nenazdnje ga lahko kdo ukrade, da se gre malo vozit (za kaj drugega ga ne bi nihče ukradel;), pa kaj naredi in imam jaz probleme, jaz pa še vedela ne bom...) Boljše preventiva;) Veri

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti