Davčne olajšave

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1567

tema odprta - 20. dec 2007 12:29 | ogledi: 2.017 | odgovori: 9

Čeprav ni gospodinjska tema, se zelo tiče gospodinj in gospodarjenja:

Ali je res, da ne gre več v davčno olajšavo nakup knjig in podobno?

Mislim glede fizičnih oseb – nas smrtnikov.

Kaj se šteje sedaj v davčno olajšavo?

Ali se da še kaj narediti in postoriti, da bomo plačali manj dohodnine?

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. dec 2007 12:43

To make a long story shorter: Država je izbirala med a) da našteje en kup možnosti za olajšave in potem državljani zbirajo račune takih nakupov, jih seštejejo in si s tem znižajo osnovo za plačilo dohodnine b) da ne navede nobene olajšave, temveč izračuna eno povprečje in to povprečje odšteje od davčne osnove, naredi nove davčne razrede in državljanu sama izračuna, koliko dohodnine bo moral plačati, ga o tem obvestit s pošto, državljan to podpiše in stvar ima funkcijo odločbe o odmeri. Zbiranje olajšav in računov in te stvari - to pa je državljanom prihranjeno Država je lani izbrala opcijo b. Vendelina jr.

jakička  

član od: 19.6.2007

sporočila: 24

20. dec 2007 12:45

Nov zakon o dohodnini je kot edino davčno olajšavo za doseganje nižje osnove za odmero dohodnine ohranil prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje. (povzeto iz NLB klik). Za davčno olajšavo se torej šteje samo to, če sam vplačaš (ne tvoj delodajalec) znesek za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje. Nič drugega! jakička

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

20. dec 2007 16:07

Meni je pa to kar všeč, da ni več treba zbirati in hraniti računov.

Lijana

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

20. dec 2007 18:55

Olajšav ni več razen dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki ga plačaš sam. Zvišala pa se je splošna olajšava.

Davor  

član od: 23.10.2002

sporočila: 87

20. dec 2007 21:40

darjuška je napisal/a:
Olajšav ni več razen dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki ga plačaš sam. Zvišala pa se je splošna olajšava.

Ni čisto tako. Olajšava za vzdrževane družinske člane še tudi ni ukinjena.

Davor

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

20. dec 2007 21:56

Se oproščam za neprimerno interpretiranje pojma olajšave. Jasno, da ostanejo vzdrževani člani. Pri ostalih olajšavah pa sem mislila na tiste, ki smo jih izpolnjevali na eni celi strani davčne napovedi in zbirali račune :))).

lipa1  

član od: 19.10.2007

sporočila: 193

20. dec 2007 23:41

Mene pa zanima ali lahko uveljaljam kot vzdrževanega družinskega člana mamo, ki ima okoli 2000 EUR dohodkov (državna- socialna pokojnina+katasterski dohodek) in živi z mano v skupnem gospodinjstvu. Prejšnja leta sem jo dodala šele v olajšavo, prej pa jo nisem upala dati za olajšavo. lipa1

gadyyss  

član od: 17.11.2006

sporočila: 7

21. dec 2007 7:45

Če še mogoče kdo ni seznanjen v zvezi z dohodnino še naslednje: Zavezance za dohodnino, ki med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane in zavezance, ki so olajšavo med letom uveljavljali, pa želijo te podatke spremeniti (zakonca ali partnerja med sabo), poziva Davčna uprava, da naj do 31.01.2008 oddajo vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane. V temu primeru bo odmera enostavnejša in hitra. (več si preberite na spletni strani strani davčnega urada RS http://www.durs.gov.si/ kjer lahko dobite tudi obrazec). V letu 2008 zavezanci več ne vlagajo davčnih napovedi, zato je potrebno vzdrževane družinske člane prijaviti prej, ker bo Davčni urad odločbe sam pošiljal na podlagi prijave podatkov delodajalcev-izplačevalcev dohodkov zaposlenih. (posebne olajšave za nakupe ni več, le donacije, če jih mislite komu dati, lahko še sporočite na Davčno upravo do 31.12.2007). Tudi o donacijah si lahko več preberete na zgoraj že omenjenem spletnem naslovu. Lep pozdrav, M. gadyyss

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1567

21. dec 2007 8:42

Gornje - moje prvo vprašanje sem postavila malo prezgodaj: nekaj ur kasneje so vsi mediji čivkali, kako bo po novem z dohodninsko napovedjo in olajšavami. Je že tako, da je radovednost hitrejša od državnih organov in novinarjev.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti