21. avg 2002 18:24
Najbolje je, da pasterizacijo opravimo s pomočjo patentnih kozarcev, ki imajo gumijast obroček.
SADJE pred pasterizacijo operemo, olupimo in narežemo na kose. vložimo jih v kozarec in zalijemo s sladkano in odišavljeno vodo. Sladkor in dišavnice dodamo zaradi okusa in arome - za samo konzerviranje niso potrebni.
Enako ravnamo z ZELENJAVO, le da jo zalijemo s slano vodo.
Nekatero sadje in zelenjavo pred vlaganjem blanširamo (breskve in marelice, da jih lažje olupimo, fižol, da ga lažje in lepše vložimo v kozarec ...)
Napolnjene kozarce pokrijemo z gumijastimi obročki in steklenimi pokrovčki, ter spnemo s sponkami. Kozarce vložimo v večji pekač ali primeren lonec v katerega dolijemo vodo. Čas segrevanja in temeratura je za posamezno živilo različna. Pasterizirane kozarce pustimo, da se ohladijo. Šele ohlajenim lahko odstranimo sponke. Lahko uporabimo tudi kozarce z aluminijastimi pokrovčki, vendar so po mojih izkušnjah najboljši kozarci z gumo in steklenimi pokrovi.
- Hruške, sadne kaše in marmelade pasteriziram pri 90 stopinjah po 25 minut.
- Češnje, češplje, marelice, borovnice ... pri 80 stopinjah po 25 minut
- rabarbaro, jagode, maline ... pri 75 stopinjah po 20 minut
- cvetačo, korenje ... pri 100 stopinjah po 60 minut
- gobe, peso, stročji fižol ... pei 100 stopinjah po 70 minut
Da ne bi kdo mislil, da sem nevem kakšen "majster".
Recept je iz knjige KUHARICA avtoric Milena Motoh, Mira Šilc in Anica Šuštaršič, ki je izšla že dolgo nazaj pri Mohorjevi družbi. Sama jo s pridom uporabljam. In moram reči, da mi kar dobro uspeva.
Lep dan,
Nataša