23. feb 2009 14:58
1. in 4. leča, suh grah, fižol, čičerka sodijo med dobre ogljikove hidrate z nizkim GI in jih lahko kombiniramo tudi z mesom. V knjigi je le nekaj jedilnikov s tako kombinacijo in to za kosilo. Bolj priporoča zelenjavo za prilogo (svežo ali kuhano ali pire). Mislim, da ni toliko pomembno ali so stročnice sveže, suhe ali iz konzerve. Res pa je, da M. govori o leči, suhem grahu in fižolu.
2. pod beljakovine
3. soja spada pod beljakovne
5. To tudi meni ni čisto jasno, poudarja pa, da kruh lahko jemo samo za zajtrk. Razlika v GI je samo 10, tako, da res ne vem.
6. imaš prav, samo M. jih vseeno priporoča, ker imajo veliko železa.
7. da, za zajtrk, vendar ni priporočljivo, je pa dopustno, kandirano sadje pa je prepovedano.
Verjetno se pri večini pojavlja dilema, zakaj lahko jemo kruh (OH) in mleko ali jogurt (B). Posneto mleko, jogurt, skuta ima zelo malo maščob, zato se lahko kombinira s kruhom, vendar ne pri vsakem zajtrku. Bolj priporoča marmelado.
Spraševale ste tudi, ali lahko uporabljate maslo. Hladno na kruhu pri drugi stopnji da, pri kuhanju pa absolutno ne. Kuhano maslo postane neprebavljivo, nad 120 stopinj se čisto zveriži in potemni. Pri tem nastane kancerogena snov akroelin. Za kuhanje nad 100 stopinj najbolj priporoča gosjo ali račjo mast.
Zato sem jaz tudi že enkrat spraševala, če se kje pri nas dobi, pa mi je ena od članic hudomušno odpisala, da v raci ali gosi.
Upam, da sem vam kaj pomagala, tistim, ki imate njegovi knjigi, zlasti prvo, pa toplo priporočam, da si jo preberete. Verjetno enkrat ne bo dovolj.
Lejla13