13. dec 2007 9:47
Se mi zdi, da si še frišna v tortah. Vaja dela mojstra.
Tiste tanke oblatne, ki jih vidš v slaščičarni, so narejene s profi orodjem - v smislu profi noži, ki režejo visok biskvit. Takega noža (v bistvu je to nekje med konzolo z laksom in nožem), predpostavljam, nimaš.
Če naklofaš biskvitne mase od cca 8-9 jajc v model za torto, se iz tega naredijo čisto korektne tri plasti in zadeva se lepo reže. Trik je enostaven: počakaš, da je testo hladno, zaražeš z nožem za kruh (tisti z žagico) in od tam nadaljuješ z nožem z laks vrvico - po nekaj poskusih se to reže kolikor toliko naravnost.
Ni mi čisto jasno, kaj za vraga misliš početi s petimi plastmi biskvita - a delaš titanik od torte ali kaj? V vsakem primeru pa te naj opozorim: gre tudi tako, da pečeš vsako plast posebej (zlasti, če gre za različne dodatke v biskvit), samo to se potem dela s tremi jajci, peče se 15 minut, paziti moraš, da stvar ne poči (ker je zelo tanko), ko daješ opečeno stvar ven iz modela. Poleg tega je trik, da bo vsak biskvit malo vzhajal in če ne uporabiš finte z odpiranjem vrat od pečice in znižanja temperature, bo že po treh plasteh malo težko narediti torto, ki bo zgoraj ravna. Jaz sem se enkrat fino zeznila in sem jo potem morala ravnati z utežmi (ja bila na koncu v vaservagi, samo nikoli več se ne bom s takim konditorskim stresom mučila!).
Jaz ti svetujem, da se naučiš narezati torto na tri plasti in to čisto zadošča.
In še nekaj: ni finta v tenkem biskvitu, finta je v SOČNEM biskvitu. Jaz biskvite vlažim z mešanicami jogurta in likerja, ostale ladies to počnejo drugače. Je bila ta tema že nekajkrat tu široko elaborirana, malo poglej nazaj na topice.
Vendelina jr.