6. dec 2007 12:23
Ja, meni so vsi rekli, da bom prezgodaj rodila, če bom toliko telovadila, pa je bila 6 dni prepozno;) Tak da - jaz bom tudi v naslednji nosečnosti telovadila, meni je pomagalo. Fizioterapevtka se je res za glavo držala, ko me je videla, ampak počutila sem se pa ok, ravno zadnji mesec najboljše (ker pač nisem bila vrč bolana:)
Jaz mam eno knjigo Joga od MK (avtot Lidell), ki ma take lepe fotke not, zato mi je všeč, čeprav so baje druge boljše, ampak jaz sem vizuleni tip, pa mi je ta bolj všeč, me spodbudi, ko vidim, kaj vse so sposobni ljudje naredit:) Ta knjiga ma not tudi posebno poglavje za nosečnost s prirejenimi asanami, se mogoče splača pogledat.
Sicer tudi tam piše, kaj vse ne smeš v visoki nosečnosti, hrati je pa fotka ene visoko noseče ženske v pozi škorpijona, tak da...:) Če si upaš, da samozavestno izvajaš vaje, ne da cvikaš ves čas, potem se res lahko kaj zgodi, pa seveda če maš malo vaje od prej, po moje nima bit kaj narobe... Ne pa ravno iz nič it v neko stojo. Ta sploh ni ravno priporočljiva v visoki nosečnosti, ker ful obremenjuje trebuh. Sploh se ti na koncu zelo zoža izbor, nič "vnicnjega upogiba" (torej kobra in podobno: leže na trebuhu in nazaj oz. karkoli takega). Fizioterapevtka je tudi nekak prepovedala kakršenkoli upogib nazaj, ampak meni je pasalo, če sem se malo nazaj usločila in potem naprej - to je pa baje itak dobro. Pa ne moreš it v predklonu tako fejst dol, ker te pač buši ustavi, ampak dokler delaš dovolj na izi pa se meni zdi, da to obema paše - mami in otroku. Pa tak fino je res, ker veš, kje je kak del njenega/njegovega telesa, pa tudi po porodu nisi potem čisto zarustana...
Plavanje so meni dovolili s posebnimi tamponi za nosečnice (da ne pride voda v nožnico in tako je otroček zavarovan pred kakimi možnimi bakterijami, ki bi prišle not) in sem plavala še 9 dni pred rokom (rodila sem sicer potem šele čez 15 dni;) Vse ok.
Kolesarila sem še en dan pred porodom, mislim, da nama je obema dobro delo. Saj vidiš, koliko ne smeš - če začne trebušček otrdevat, je treba vzet malo bolj na izi:) Samo pazi, da gre po kolesarskih in po pločniku, ne po cesti, ker ljudi prav malo briga, a si noseča ali ne, ko izsiljujejo prednost...
Meni bi se strgalo, če še v nosečnosti ne bi nič počela, že tako je grozno tistih 6 tednov zdržat, ko moraš malo bolj na izi vzet vse športe... Pa mislim, da mi je splošna natreniranost in natreniranost trebušnih mišic tudi pomgala pri porodu, da je bil naraven. PO moje se splača kaj počet, ne se pa terat, seveda (sicer sem jaz tudi 14 dni pred porodom preplavala 1800 m v eni uri, ampak meni ni bilo težko).
Aja, pa žogo si nabavi za sedet, da se malo gugaš gor - super tudi za med popadki, če jih boš vsaj del doma predelala, pa tudi dojenčki imajo strašno radi, če se z njimi vred gugaš na njej (jih držiš v naročju ali ti kasneje sedijo med nogama naslonjeni nate in se zibata gor in dol).
PS: priporočam še raztegovanje presredka, jaz sem to delala in na koncu je glih za glih šlo (2x je mela že škarje v rokah;), da nisem bila šivana, če ga ne bi prej raztegnila pa po moje ne bi šlo. To niso Keglove vaje, tisto je drugo, pa tudi baje priporočljivo.
Veri