7. jan 2010 13:27
Ognjič je napisal/a: |
ja proxima, no...pa ne rečt, da si vsa tista dolga leta na medicinskem faksu predremala...Še dobro, da si ta portal našla, da si končno znanja nabereš, recepte stran vržeš, v kot ordinacije lepo tegelce z zelenjavo in pušeljček tega, pušeljček onega..., nameto strokovnih izobraževanj pa lepo njivo štihat...
Ognjič
Sporočilo je spremenil(a) Ognjič dne 07. 2010 11:30 |
Saj, približno tako se jaz vsake toliko časa pridušam, da bom pustila medicino in kupila haciendo (sem celo že naročila Kmečki glas, nakar so mi romantične predstave o njivah in travnikih in kokoškah kaj hitro izparele ob branju o predpisih, zakonodajnih zajebkih, subvencijah, kaznih in ostalih področjih politično ekonomske kmetijske teorije, hihi).
Ampak, ljudje božji, z zdravili ali njih opuscanjem ali njih zamenjavo se res ni za hecat, niti z domacimi pripravki ne; ze zato ne, ker imajo bolezenska stanja lahko podoben koncni videz, pa zelo razlicne vzroke, in se jih tudi zdravi zelo razlicno. Na primer za "redcenje krvi", kar najbrz pomeni "preprecevanje nastajanja krvnih strdkov", obstajajo vsaj stiri glavne linije zdravil glede na vzroke, in zdravljenje mora biti pod nadzorom (torej obstajajo neke ciljne vrednosti za strjevanje krvi, ne preveč in ne premalo, in te ciljne vrednosti so tudi različne glede na vzroke).
Zvišan krvni pritisk in zastajanje vode pri preeklampsiji so tudi izhodno stanje nekega kompleksnega dogajanja, o katerem so napisane debele knjige; edino zdravilo za preeklampsijo je porod, čim je otrok dovolj velik za samostojno življenje, ne pa zbijanje pritiska ali odvajanje vode, s cimer se samo poslabsa pretok krvi skozi placento in s tem otrokovi pogoji; vsekakor spada prava preeklampsija pod strokovni nadzor, ne pa na kulinariko.
Saj bi bila se precej ostrejsa, ampak se mi ze itak zdi, da so v zadnjih letih nosecnice in porodnice cedalje bolj prestrasene, iracionalno vedenje, kamor spada tudi "sama vem najbolje, kaj je dobro zame in za mojega otroka", je pa samo ena od posledic.
lp, proxima