23. nov 2007 7:15
Slovenščina je kot materin jezik nekaj posebnega in prav je, da ji namenimo kanec pozornosti in časa. Zato vsaka razprava, pa čeprav na kulinaričnem forumu, ni odveč. Nekaj bomo že imeli od nje.
Marsikaj ste že zapisali, o povratno svojilnih zaimkih pa še ne. Izredno me motijo oglasi v smislu: "Privoščite si le najboljše za vaše stanovanje!" Prav je: "Privoščite si le najboljše za SVOJE stanovanje!"
Včeraj sem slišal poročevalca (ne reporterja!) po radiu: "Trenutno se nahajam na Celovški." Prav je: "Trenutno SEM na Celovški."
Ogromno je besed, ki niso zaželene (prav je zaželen in ne zaželjen!) in jih pravopis označuje kot publicistične, pogovorne ali narečne. V vsakdanjem pogovornem jeziku ni treba paziti nanje, če pa pišemo diplomsko nalogo ali besedilo (ne tekst!) za oglas, jih je treba izločiti. "Krema za celovito nego obraza" bi, na primer, lepše napisali kot: "Krema za popolno nego obraza."
Moti me tudi pretirana uporaba tujk, sploh če imamo zanje primerne slovenske izraze. Bolj ko je pisec izobražen, več tujk uporablja, s čimer (spet primer - pri čemer, s čimer!) morda nakazuje svoj položaj (položaj, ne status!) v družbi, vendar na neprimeren način.
Že nekaj časa se nisem oglasil v forumu, zdaj me je malo zaneslo, saj je slovenščina moja priljubljena tema. Bolj kot peka kruha:)
Na hitro za konec še tole: Ni prav "en na drugem", prav je "drug na drugem". In še: Ko končate svoje pisanje, brišite vse besedice "pa". Ugotovili boste, da sta vsaj dve tretjini teh besedic odveč!
Če bo zanimanje še obstajalo, morda kdaj drugič napišem še kaj.
Lep dan želim!
Boris
booris