19. nov 2007 17:21
Pred kratkim sem odprla podobno temo, če malo pobrskaš nazaj, sem dobila tudi nekaj nasvetov...
Sicer pa od takrat izvajam ene zelo preproste vaje za razgibavanje (vsako jutro pribl. 10-15 minut) in to mi kar precej olajša bolečine. Opise mi je dala zdravnica, so pa res osnovne raztezne vaje.
Je pa potrebno pri teh težavah krepiti predvsem trebušne mišice, mi je za čez zimo svetovala tudi obisk npr. fitnesa in podobnih vaj, ampak s posebnim programom seveda (to naj bi strokovni sodelavci tam vedeli ali pa kakšen fizioterapevt).
Me je pa zadnjič zelo zanimivo opozorila še na eno zanimivost. To, da npr. športi kot so košarka, odbojka, rokomet in podobno, sploh niso zdravi športi. In če malo pomislimo, so ti ljudje res slej ko prej poškodovani in se temu čudijo (saj je tudi res, da ne more biti nekdo poškodovan, če samo sedi doma, ampak vseeno). Ampak dejansko takšni gibi naj ne bi bili zdravi za telo. Priporočila mi je tek, hojo (tudi hitro hojo) pa npr. plavanje in bolj takšne, atletske discipline.
Mi ati sploh ni verjel, ko sem mu to razlagala, ampak dejansko ima pri dobrih petdesetih pretrgano ahilovo tetivo (s trajnimi posledicami), teniški komolec in napol uničena kolena - pa sam pri sebi misli, da bo še huje, če ne bo počel ničesar.
Torej, jutranja telovadba je moj nasvet in pravilni položaj pri počivanju (spanju)... npr. spanje na trebuhu z eno pokrčeno nogo, blazina med nogama (če se spi na boku), podložene noge in glava (če se spi na hrbtu) ... nekako tako. Tudi to meni pomaga, da se že zjutraj zbudim v nekoliko boljšem stanju. Sicer pa tudi jaz ravno zdaj prihajam k sebi, ker sem zaradi bolezni par dni res veliko ležala in se takoj pozna pri počutju v hrbtu.
Uspešno premagovanje težave ti želim!
LP
KetyP