24. nov 2007 20:32
S škroplejnjem je pač kakor se odločiš in kakšne vrste sadja sadiš. Moje mnenje je, da je v Slovenij škropljenje nacionalni šport. Vem, da trte škropijo približno 15 - 20 x na leto. Toliko o deci vina za zdravje. Priajtelji, ki gojijo čebele, ki so naravni indikator stanja onesnaženosti okolja pravijo, da jim v okolici vinogradov čebele množično pomirajo.
Poleti sem delala v neki vrtnariji, ki sta jo obiskovala tudi starejša angleža, ki sta si tu kupila vikend. Mož je v angliji kar nekja časa delal kot vrtnar/ sadjar in me je vprašal, kako je to v Sloveniji s škropljenjem. Povedal mi je, da v Angliji izmed vseh dreves škropijo samo breskve proti kodravosti in morda še nekaj a se ne spominjam kaj. Bil je res šokiran, da k njemu vsak dan pristopi kak sosed in mu v dobri veri pove, kaj vse mora v tem obdobju škropiti.
Moj odgovor je bil, da je Slovenija v Evropi v samem vrhu po količini uporabljenih fitofarmacevtskih sredstev, da nekateri strokovnjaki temu pripisujeju tudi porast rakavih obolenj, sploh pri mlajših osebah in da so na delu lobiji, ki sponzorirajo različne škropilne kolendarje, radijske oddaje pa tudi priročnike.
V isto trgovino je hodila tudi kmetijska svetovlka, ki je svetovala enkrat tedensko svetovala kupcem na področju škropiv. Vprašal sem jo, če tudi sama uporablja toliko škropiv, kot jih proda. Njen odgovor je bil, da nikakor ne saj bi drugače že umrla. Ampak ker ljudje pridejo v trgovino po škropivo jim ga seveda prodajo. Prinesejo list na katerem je neka bolezen in ona jim pač mora dati primerno škropivo. V lastnem sadovnjaku je škropljenje zreducirala na minimum.
Doma imamo kar velik sadovnjak, ki ga nikoli ne škropimo (z izjemo breskev). Res je, da je posajenih kar nekja starih sort dreves, so pa tudi novejša. Vsako leto pridelamo toliko jabolk, da se jih prenajemo, kar nekaj jih nasušim v sušilnici, iz preostanka pa nam naredijo sok. Podobno je tudi s hruškami, višnja se je letos lomila pod težo plodov, češenj smo se najedli, nešplje jemo še sedaj, breskve zaradi posledic katastrofalne toče izpred dveh let še vedno slabo rodijo. Imeli smo tudi slive, jošte, maline, jagode, robide, lešnike in še kaj bi se našlo. Na drevesih je vsega ostalo zadosti tudi za živalice.
Res pa je da vsi plodovi niso tako bleščeči in svetleči. Amapk mene to res ne moti.
Pri tem naj povdarim, da nismo kakšni zagriženi sadjari in za drevesa minimalno skrbimo. Režemo jih že občasno, gnojimo pač ne. Sadovnjak ni ravno kot na kakšni slikici v knjigi, ko je vse tipi topi ampak nam zadošč. Tudi števili moji kolegi ne škropijo a imajo vseeno sadja za laste potrebe na pretek. Raje malenkost manj pa to zdravo. Poleg tega je tudi ceneje je in manj dela. Narava pač opravi svoje.
Mislim, da se boš morala sama pri sebi odločiti, kaj so tvoje prioritete. Večina, ti bo svetovala, da se drži omenjenih škropilnih koledarjev, saj ti bodo drugače škodlvci uničili prav vse. Vsakič ko se bodo sprehodili skozi tvoj sadovnjak, bodo zagotovo našli vsaj tri bolezni, zoper katerih moraš nujno škropiti, ker drugače bo šlo vse po zlu. Ampak drevesa imajo kljub vsemu voljo, da rodijo in rodijo lepe zdrave plodove, katere odtrgaš direktno iz drevesa in brez umivanja zagrizneš. Takšni so meni najslajši
Lep pozdrav
magnolija
Sporočilo je spremenil(a) magnolija dne 24. nov 2007 20:41:21