Odmašitev odtoka

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

23. jan 2014 12:43

rdkapica je napisal/a:

proxima je napisal/a:
... neko stvar, ki se ji v strokovnem vodovodarskem žargonu reče podgana

Ali lahko nalepiš sliko, da si predstavljam, kaj je to?

rdkapica
http://www.youtube.com/watch?feature=autoshare&v=AZt

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

23. jan 2014 13:08

Trixi je napisal/a:

Pri mojih sosedih se tako na par let zgodi, da se jim kompletno vse zamaši ( večstanovanjski objekt) in so morali poklicati podjetje, da jim je prečistilo odtoke. 

Pri nas se na srečo še ni nič zamašilo, pazimo pa, da v odtok ne vlivamo nič vročega ( prej spustimo mrzlo vodo), mastno močno razredčimo z detergentom za posodo, imamo varovalno mrežico. Pa zelo pazim, da v odtok ne gre moka, ki rada naredi debele obloge. Vsakič, ko kaj mesim na suho zdrgnem in dam med bio odpadke. 

Upam, pa da sta že našla rešitev. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Trixi, kaj ti maščobo vlivaš v odtok? To pa je konkretno onesnaževanje. Nam so povedali, da je treba vso odpadno maščobo dati v eno posodo, mi uporabimo steklenko s pokrovom, in to vreči med splošne odpadke. Že leta in leta pazim, da maščobe ne odlivam v odtok.

Iz posode maščobo najprej odlijem, potem jo obrišem s papirnato brisačo in to vržem v splošne odapdke, in šele potem z detergentom umijem posodo.

In če v odtok zlivaš hladno vodo, pred tem pa mačobo, se ti ta seveda strdi. In oža cevi. Kot holesterol v krvi

In zakaj v odtoke ne zlivaš vroče vode oziroma prej zliješ hladno? Pa saj če kaj na roko umiješ itak mora vroča voda v odtok? Ali pa jaz nisem razumela, kaj si hotela napisat.

mamamia

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

23. jan 2014 15:28

Staro odpadno olje nikakor ne gre med splošne odpadke. Jaz ga zbiram v večji plastenki  (npr. od detergenta za perilo), ko je polna, jo odpeljemo na zbirališče odpadkov. Kolikor vem, spada staro olje med "posebne - nevarne odpadke".

lp

cervus

andreja m  

član od: 12.10.2010

sporočila: 1114

23. jan 2014 15:33

jaša

Sedaj se je zamasilo do konca, da voda stoji

jaša

Samo eno vprašanje:Kaj vse odplakneš v pomivalno korito?

andreja m

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

23. jan 2014 15:47

elaphus je napisal/a:

Staro odpadno olje nikakor ne gre med splošne odpadke. Jaz ga zbiram v večji plastenki  (npr. od detergenta za perilo), ko je polna, jo odpeljemo na zbirališče odpadkov. Kolikor vem, spada staro olje med "posebne - nevarne odpadke".

lp

cervus

elaphus, takšna navodila so nam dali, ko so nam razdelili kante za ločeno zbiranje odpadkov. Imamo eno za splošne, ene za biološke in tretjo za embalažo. Glede odpadnega olja pa, kot sem napisala - v steklenko s pokrovom in med splošne.

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

23. jan 2014 15:48

elaphus je napisal/a:

Kolikor vem, spada staro olje med "posebne - nevarne odpadke".

lp

cervus

Pri nas tudi, ampak porabim tako malo olja, da nimam kaj zbirat.

Sta pa enkrat dva cepca (osebno poznala) iz Libanona menjala olje na avtu in staro olje zlila v kanalizacijo, nakar ju je nekdo prijavil, policija prišla gledat in sta plačala $1000 kazni. Je bla prav poceni menjava olja.  V lokalnem jointu za te zadeve bi plačala cirka $30. 

Pri nas mojstri uporabljajo tale sistem: 

http://www.youtube.com/watch?v=M_yObnZi9GI

Vanja

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

23. jan 2014 15:57

Pri nas imamo tudi navodilo, da gre odpadno kuhinjsko olje med nevarne odpadke. Niso pa navodila povsod enotna. Mogoče, da imajo posamezne zbiralnice še sortirnico, preden gredo odpadki na deponijo?

Jaša: odprita sifon. Če ga ne znata, pokličita strokovnjaka.   Za naprej pa preventiva, da bosta brez skrbi:

- nobenih maščob v lijak. Tekoče v kanto za zbiralnico, trdne med običajne smeti, kavno usedlino pa precedita skozi papirnato servieto in vrzita med biološke odpadke  s servieto vred.   Kavna usedlina, pomešana z maščobo naredi najbolj trdovraten čep v ceveh. Mrežica na odtokih je pa itak nepogrešljiv sestavni del pomivalnega korita in umivalnikov nasploh.  Tekočina iz posode Organko tudi kar precej pripomore k čistim cevem pri kuhinjsskem odtoku. 

Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 23. 2014 16:00

andreja m  

član od: 12.10.2010

sporočila: 1114

23. jan 2014 16:03

mamamia je napisal/a:

elaphus je napisal/a:

lp

cervus

elaphus, takšna navodila so nam dali, ko so nam razdelili kante za ločeno zbiranje odpadkov. Imamo eno za splošne, ene za biološke in tretjo za embalažo. Glede odpadnega olja pa, kot sem napisala - v steklenko s pokrovom in med splošne.

mamamia

Se strinjam z elaphus.Olje sodi med posebne nevarne odpadke.Za to so zbirni centri in oddaja le-teh je za gospodinjstva brezplačna.

mamamia,tudi mi imamo kante,ampak,pri nas vsako gospodinjstvo vsako leto dobi list,na katerem piše,kateri dan pridejo v kateri vasi po ostale odpadke,vse je lepo označeno z barvami,plus piše kam kakšen odpadek spada.Kaj pri vas tega lista ne dobite?

andreja m

rag_doll  

član od: 24.8.2011

sporočila: 505

23. jan 2014 21:48

Jaz pa olje dajem na kompost  Pa ga v bistvu ni veliko, recimo iz ribje konzerve, kakšna pečenka na vsake kvatre, cvrem pa redko in ponavadi s tako malo olja, da ga na koncu nič ne ostane. SAj sem se zdaj kar malo zamislila, da bi ga bilo res pametneje zbirat v plastenko ali litrski kozarec za vlaganje in v odpeljat v zbirni center...

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti