12. nov 2007 19:16
No, do devet sem jih preštela, potem se mi pa ni ljubilo več, namreč izjav, da se grozna ljubljanščina širi in šopiri, v glavnem na TV in študentskih naseljih; pa kako grozno je zgražanje nad štajersko govorico.
Le kdo se zgraža nad štajerskimi govorci in kdo jih pa sploh opazi?
Pa menda ne na TVS. Ko sem pred leti preklopila na njihov kanal, me je oblajal Galunič in ko sem pred kratkim ponovila drzno dejanje sem naletela na Ferbotnovo ali nekaj. Njuno narečje me sploh ni motilo, daleč od tega, bilo je edini razlog, da sem vztrajala ob programu nekaj minut kljub zagovednosti oddaj.
Menda se oba in še drugi že leta šopirita na televiziji, ne bi vedela, nisem poznavalka tega medija pa zato tudi ne vem, če se kdo zgraža nad njunim dialektom. Dvomim da nad dialektom.
Vidim, da se nekaterim prav ljubljanski od vseh dialektov celo gravža. Najbolj seveda tistim, ki se, upravičeno ali ne počutijo provincialno.
To je verjetno popolnoma korektno, ne? Nič nestrpnega v tem.
Kaj pa če Nola reče da se ji gravžajo zakompleksane ruralke, ki iščejo rime za svoj argument daleč, čez svoj osebni, kulturni in geografski limes? To pa bo apeks nestrpnosti!
No, meni se ne gravža nobena beseda, jezik ali dialekt, kakšne navade rajši spregledam, no prav gravžajo se mi pa nobene.
Prav posebej so mi všeč posebnosti, take, kot jih slišim dan za dnem v Piranu, recimo: "Dove te ga messo la prijavnica, Mirella?" ali "Xe ben per lo želodec", nič slabega ne vidim v tem, kot tudi jih tudi ve, ki niste ozkosrčne, poslušate v svojih sredinah, pa naj bo to mešanje jezikov, kultur, dialektov in navad.
Evo, zdaj pošljem, se bom še oglasila
nola