8. nov 2007 20:46
Vsaka panika je seveda POVSEM odveč. Rastline same po sebi seveda niso nevarne, če jih pustimo pri miru. Saj, konec koncev, kolikokrat se pa vprašate, katere sobne rastline so strupene? Pa so, številne. Pa tudi take, za katere niti v sanjah ne pomislite, da bi lahko bile, so strupene.
Ampak, tisa, kjerkoli že je, pa oleander, narcisa,........so pač rastline, ki jih imamo na vrtu, v vazi, v lončku, kjerkoli, ker so pač lepe, jih gledamo, morda povohamo, lahko tudi pobožamo. Niti na misel nam pač ne pride, da bi jih jedli, kajne? Torej - so povsem, recimo temu, varne.
Meni se zdi skrajno(!!!) neodgovorno, da povsod odmikamo potencialno nevarne, neprijetne stvari, pa tudi rastline, SAMO zato, ker pač obstaja možnost, da s otrok z njimi zastrupi, poškoduje,.....
Po mojem mnenju bi ga morali podučiti, vzgjiti, da vsake stvari pač ne tlači v usta. Ne vem, zrasla sem v hiši, okoli katere je bilo na desetine vrtnic, pa oleandri in še marsikaj, tudi strupenega. Nikoli ni nihče ničesar odmaknil, ampak so me pač vzgojili tako, da sem znala ravnati, kot je treba. In, kot vidite, imam rastline celo zelo, zelo rada. Vse, brez razlik.
Saj vsakih stopnic tudi ne odstanimo, samo zato, ker otrok lahko pade po njih. Kako se bo pa česa naučil v življenju, če ne bo ničesar izkusil?
Kar se tiče tise, je pa tako: SAMO rdeči ovoj NI strupen, je res sluzast, pa sladek, nič posebnega, ampak čisto užiten. Se spomnim, ko smo v študentskih časih grme okoli parlamenta obirali, prav pred očmi "tam stoječih" policajev. Semena pa je treba seveda obvezno izpljuniti. Ta so pa res strupena. No, če boste pojedli enega ali dva, po nesreči, vam zanesljivo ne bo nič, tako strupoena pa seveda niso.
Vprašajte se, v čem je pomen strupov v rastlinah, pa trnov, bodic, dišečih snovi, grenčin, alkaloidov..... pa ne za nas, zakaj jih imajo rastline. Kakšne koristi imajo od njih. Je pa res, da jih mi s pridom izkoriščamo.
In za konec. Veste, kaj je pa res najbolj varno? Če rastline poznamo. Potem smo med njimi povsem varni. In kolikor jih poznamo, toliko jih uporabljajmo (enako velja za gobe,...), pa ne bo problemov. No, tu sem morda res v prednosti pred večino med vami (sem pa kje drugje hudo za vami).
zoja1, torej: mirno posadi tiso, hodi mimo nje, božaj jo, glej jo,.......jedla je pa itak ne boš. Vedi pa, da, vsaj, dokler je mlada, raste počasi. Ima pa trd les.
V naravi rastoče tise so sodijo pri nas med zavarovane rastline.
In čisto za konec, da si oči malo odpočijete od mojega nakladanja:
rimljanka