7. nov 2007 18:26
veverica, a tole o beljaku, mlerku, papriki in citrusih velja nasploh ali samo za otroke s kakšno možnostjo, da dobijo alergijo?
Ker moja dva sta pila kravje mleko, v tem času seveda, vsak teden pojedla eno dve celi jajčki, mehko kuhani in z nadrobljenim kruhom, pa ni bilo nikdar nič narobe. Seveda brez močnih začimb, samo malce soli je bilo zraven.
Glede paprike se tudi sprašujem, zakaj ne. Seveda kak manjši košček, drobno sesekljan in vmešan v kakšno mesno-zelenjavno kašico. Vsaj pri nas smo ravnali tako, pa tudi pomaranče in mandarine sta jedla z veseljem, krhelj po krhelj sta kar sama sesala in grizljala, sin pa kdaj tudi rezino limone. Ali pa sem jima stiskala sok iz citrusov in ga včasih mešala s kakšnim drugim iz korenja ali jabolk na primer, ali pa sta pila "limorančo" razredčeno z malo vode (če sem dala preveč limone...)
Tudi paradižnik sta jedla, včasih sveže sesekljanega z mesom in pirejem naprimer, ali pa dušenega v kakšni lahko zelenjavni omaki. Predvsem pa sta oba jedla zelo velik rib, kuhanih in pečenih, zelenjavo pa sem jima samo malo pokuhala ali dušila, na nekaj kapljicah olivnega olja ali na malo masla in pretežno navodi, potem pa dodjala sveža sesekljana zelišča (bazilika, timijan, majaron, peteršilj, da je hrana lepo dišala in imela aromo).
A morda kje obstaja kak seznam, česa naj se pri malčkih izogibamo, kjer je našteto, kot si navedla? Sploh beljak me zanima. Za rumenjak, poln holesterola in maščob, bi še razumela, ampak zakaj ne otrokom dati pečenega ali kuhanega beljaka? Pa mleko? Pri majhnih dojenčkih povsem razmem, da uporabljamo adaptirano, ampak pri desetih mesecih bi pa malček že lahko poskusil z običajnim mlekom. Ne vem, tako pač mislim, pa tudi kolikor poznam mladih mamic v moji bližini, tam nekje po osmem mesecu vse začno z običajno hrano in kravjim mlekom,seveda z omejitvami pri začinjanju in nekaterih vrstah mesa, kot smo že navedle.
Katjuska, skuto, jogurte in podobno sem otrokoma dajala tam nekje po šestem mesecu (prej sem ju pretežno dojila), pa sta oba zelo rada jedla te reči, tudui kak kupjen puding sta dobla, če ni bilo ravno doma skuhanega pri roki.
Ali pa sva medve z dragičko za staro šaro, tudi možno. Ampak to namabodo povedale snahe, kajne dragička, če naju bodo sploh kaj vprašale?
Lep pozdrav vsem, Mamamia
mamamia