5. nov 2007 9:46
Vida u. in ostali, ki vas je strah/neprijetno/ali kako pač to gre.
Mi smo kot srednješolska mularija v osemdesetih letih drli v Kinoteko, ko so predvajali kultni film Izganjalec hudiča (Exorcist) iz sedemdesetih let. Namreč, ob premieri filma smo bili še otroci in ga nismo mogli prej gledati in nas je divje zanimalo, kaj je tako groznega v tem filmu, da so ljudje iz ameriških dvoran baje divje bežali....(Nikjer ni pisalo, da je šlo za dvorane v krajih, kjer se ameriška brezpotja končajo in kjer ljudje v resnici verjamejo, da je zemlja stara kakih 5000 let in da velja kreativistična teorija). V glavnem, v filmu je bilo nekaj ne posebej apetitlih prizorov, ampak to ni tako važno. Film je govoril o organiziranem cerkvenem nasilju nad punco v puberteti in če je bil kdo v tistem filmu res zloben, je bil kar lik izganjalca, ki je bil strašljiv predvsem takrat, kadar ni nič počel (fenomenalna igra Maxa von Sudowa, ni kaj).
Kakšnih deset let po ogledu filma sem nekje prebrala, da dejansko nekaj ekzorcistov še vedno obstaja v ustroju RKC. Old habits die hard. RKC pač potrebuje veliko konstantno maso ovčic, ki bog-ne-daj da bi mislile s svojo glavo in jih je pač potrebno obdržati v stanju, ko ne mislijo s svojo glavo čim dlje časa. Lahko se jih tudi malo straši. Ker, preplašen človek nima pokončne hrbtenice. To je vsa finta uradnih ekzorcistov. Oni ničesar ne izganjajo. Oni so samo zato, da njihov obstoj kot tak plaši ovčico in je potem ovčica pridna. Kdor je v resnici človek z lastno moralno vertikalo, pa naj bo veren ali pa ne, ta ve, kaj je dobro in kaj slabo in ne potrebuje ekzorcista, da bi mu povedal, kaj je prav in kaj ne. Tudi ga ne potrebuje za to, da bi kakšno svojo tegobo rešil. Kdor ima lastno pamet, ta tudi spozna, kdaj ima težave in kdaj pride na točko, ko jih ne more rešiti sam in potem poišče pomoč. Pri stroki. Ne pri ekzorcistih.
Strah pred duhovi umrlih, strah pred ne vem čem...pa daj se malo poslušaj! Kaj ti bodo pa mrtvi naredili? Energija? Ja, seveda. Atomi, ki so bili nekoč organizirani v telesu pokojnika, so več-ali-manj še vedno tam okoli pokopališča ali pa krematorija in tega tudi mahanje z žegnano vodo ne bo odgnalo. Punca, imaš glavo in svojo odločitev za kaj jo boš uporabljala. Za razmišljanje ali pa za to, da boš posnemala ovco. Me-he.??
Vendelina jr.