4. nov 2007 15:43
katka lopatka je napisal/a: |
sabrina, točnih sestavin za sladkorni sirup ni napisanih v receptu, niti ni povedal kaj bolj točno. Moram pa priznat, da ga tudi nobena ni vprašala. Pač narediš sladko vodo , ni kaj komplicirati, recimo 3 dl vode in notri vsuješ 10 dag sladkorja in zavreš. Po moje ne moreš kaj falit s tem, le pogumno! Sigurno ti bo uspelo...
................................................................................................................................................
katka |
Da vas mal zamorim s fiziko ( ali kemijo ), pa ne mi rečt, tako kot ena: s fiziko nisem skregana, vendar mi v kuhinji dol visi ( za fiziko ).
sladkorni sirup je ponavadi prenasičena raztopina sladkorja v vodi, prenasičena zato, ker se dela vroč, ko je topnost večja pri povišani temperaturi. Ko temperatura pade iz prenasičene raztopine se izločajo kristali ( v tem primeru sladkorja ) in to nas pri sladicah utegne motit, zaradi tega se sirup kuha z koščki limone, ker slaba kislina ( v tem primeru citronska ), ( menda ) naredi invertni sladkor, ki ne kristalizira. Prehrambena industrija v ta namen tudi uporablja koruzni sirup ki regulira kristalizacijo.
Drugač, katja, oprosti v tisti temi za šestdeset letnico mi je ušlo, da si ti že pojasnila kako se nalimajo slikice. Da berem tudi za nazaj je menda jasno, ker sem prebral kaj je napoisala ovčka.
ežoj