26. okt 2007 11:43
Jaz bi se lahko podpisala pod atija zlatija (ne prvič, tudi pri pasji temi bi se lahko). Samo, ati zlati, daj, upoštevaj osnovno pravilo tipkanja - za ločilom je presledek!
VEDNO delam z maslom stvari, kjer se maslo čuti: fine piškote z velikim deležem masla, obvezno štrudel (kjer polovico testa samo namažem z maslom), kreme za torte. Prav za slednje si sploh ne morem predstavljati, da bi dala margarino (in sem vedno znova presenečena, ko jo vidim v finih, zlasti srbskih receptih).
Brizganega peciva ne delam pogosto, a sem pred kratkim brala, da se manj razleze, če ga delaš z margarino. Bom poskusila. Tudi pri svojih Miklavževih piškotih dam kdaj v kakšne začinjene margarino (zlasti če mi zmanjka masla in se mi ne ljubi v trgovino, margarino pa imam doma!).
Sem pa včasih dajala margarino v kvašeno testo za potice (v nadev vedno maslo!), pa v kakšne kakavove rezine ipd. (doma smo rekli takim pecivom "petkov melšpajz", tisto bolj navadno pecivo, ki smo ga jedli ob petkih po fižolovi juhi). Sedaj pa še v to navadno dam maslo - Sparovo, ki ga delajo Pomurske mlekarne, je nekaj več kot evro, kar se mi tudi pri večjih količinah ne zdi prehud strošek.
Zelo sem tudi vesela, da je maslo malo pridobilo na neškodljivosti v primerjavi z margarino in njenimi trans-maščobami.
teta torta