Earl grey

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17851

29. okt 2007 8:05

ati zlati, smo pa včasih v šoli delali eno vajo, kjer smo gledali kristale v kavi, čaju, kakavu (in benku, he he, kjer jih seveda ni bilo), pa so bili kristali po videzu precej različni.

Morda veš, zakaj? In še to: na tejle strani sta pa formuli malo različni: http://www2.arnes.si/~sspzkola/alkaloidi.htm

Tudi kakav ima alkaloid, teobromin.

Sy, zeleni čaj prelivamo z vodo, ki ima okoli 70 st. C, nikakor z vrelo. Taka navodila so v seh resnih virih. Je pa res, da vsak naslednji nalivek da manj močan in drugačnega okusa rezultat. Samo, ne oni v filtrirnih vrečkah. Tam je ob 2. in 3. nalivku kvečejmu okus po vrečki. Čeprav tudi vsi čaji v filter vrečkah niso enaki.

Sem pred časom dobila škatlico enega črnega čaja firme Twinnings iz Indije, je čisto drugačen (in mnogo boljši!!!!) kot enake vrste čaj iste firem, naprodaj pri nas, v Evropi.

Ja, s kobro1 se pa popolnoma strinjam.

rimljanka Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 29. okt 2007 08:07:06

ovčka  

član od: 1.6.2007

sporočila: 174

29. okt 2007 9:18

Rimljanka, vidim, da se resnično spoznaš na čaje in napitke iz domačih rastlin. Zelo rada pijem napitke iz materine dušice, iz raznih met in melis, iz posušenih (in prej fermentiranih) robidovih lističev, jagodnih listov in podobno. Ampak to pijem občasno, brez želje po zdravilnih učinkih, iz čistega užitka. Že kar nekaj let pa pozno zvečer uživam v zelenem čaju. Najraje imam južnoameriške "mate" čaje. Kuham jih klasično v čajniku. Saj veš: za vsako skodelico žlička čaja in ena žlička za čajnik... Pustim ga malo dlje, da bi učinkoval pomirjevalno ga ne sladkam in ne dodam mleka. Sedaj pa ne vem, če naj tudi jaz prekinem s tem "obredom", ali naj nadaljujem. Prosim za tvoje mnenje. Lep pozdrav ovčka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17851

29. okt 2007 9:37

Kaj vem Japonci in Kitajci vztrajajo vse žiljenje. Kobrin nasvet se je bolj nanašal na napitke iz zdravilnih zelišč, kjer resnično lahko predolgo neprekinjeno uživanje prinese kakšne nezaželene učinke.

Morda si vmes privoščiš kak drug zeleni čaj. Saj je zdaj kar nekaj tega na tržišču.

Mimogrede, mate ni iz čajevca (Thea sinensis), saj verjetno veš, kajne? Mate pridobivajo iz posušenih listov Ilex paraguariensis (sorodnik našega božjega drevca, bodike Ilex aquifolium)).

rimljanka Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 29. okt 2007 09:39:36

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

29. okt 2007 10:10

ovčka je napisal/a:
Najraje imam južnoameriške "mate" čaje. Kuham jih klasično v čajniku. Saj veš: za vsako skodelico žlička čaja in ena žlička za čajnik... Pustim ga malo dlje, da bi učinkoval pomirjevalno ga ne sladkam in ne dodam mleka. Sedaj pa ne vem, če naj tudi jaz prekinem s tem "obredom", ali naj nadaljujem. Prosim za tvoje mnenje. Lep pozdrav ovčka
Rimljanka, je že povedala svoje, jaz bi le še nekaj pripisala, če dovoliš... Navadno se mate (z ostrivcem na e, če smo natančni) pije v takihle skodelicah, navadno so narejene iz buč, lesa, dekorirane s kovinami in po takšni kovinski slamici, ki je hkrati tudi žlička... Ovčka, pri nas jih imamo kar nekaj in če želiš, ti z veseljem kakšno odstopim. Meni je namreč mate daleč premočen. Po mojem mnenju je močnejša "droga" kot kava ali pravi čaji. Če te bo še kaj zanimalo, se lahko pozanimam (nekaj izkušenj imam sama, a so zelo daleč; poleg tega nisem bila preveč navdušena in niti nisem sodelovala pri obredih pitja mate-ja, sestra pa je kar nekaj časa preživela v J Ameriki in se tam navdušila, tako da je obred pitja dolgo prakticirala tudi doma). veverica veverica Sporočilo je spremenil(a) veverica dne 29. okt 2007 10:29:05

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1574

29. okt 2007 10:59

[citat=--veverica--][citat=--ovčka--] ... in po takšni kovinski slamici, ki je hkrati tudi žlička... [/citat] Slamica ima predvsem funkcijo cedila: na koncu nima luknje, ampak več majhnih luknic kot cedilo.

veverica  

29. okt 2007 11:05

Še to: slišala sem, da nekatere čaje ne smete kuhati v kovinskih posodah, ker nekatere snovi reagirajo s kovino? Mislim, da sta med njimi Taheebo in Roiboos?! Ko sem v lekarni želela kupit Taheboo čaj, mi je farmacevtka razložila, da ga ona ne sme prodajati kot čaj; le kot kopel, čeprav ga mnogi uživajo (baje naj bi imel kopico odličnih učinkov; pomoč pri rakavih obolenjih, kožnih boleznih, kandidi,... v glavnem malo morje dobrih učinkov). Razlog, zakaj ga sme prodajati kot čaj, sem seveda pozabila veverica

Sashika  

član od: 29.3.2006

sporočila: 639

29. okt 2007 12:01

Meni so nekaj let nazaj, po okrevanju po globoki venski trombozi svetovali ni črnega in zelenega čaja...pa imam te zadeve zalo rada, žal.. Enkrat ali dvakrat letno se pregrešimMi zna kdo povedat, zakaj sta črni in zeleni čaj tako zelo nevarna, spomnim se,da je bilo nekaj v zvezi s preveliko vsebnostjo kalija,ampak ne vem točno, na internetu pa so bolj strokovne zadeve, jst bi pa samo laično razlago... hvala! LP Sashika

ovčka  

član od: 1.6.2007

sporočila: 174

29. okt 2007 13:38

Veverica, prisrčna hvala, ampak takšne kupice s kovinskimi "slamicami" mi je mož prinesel, ko je bil v Čilu. Se mi jih zdi tako škoda, da sem jih spravila, ker mi zgledajo nekako krhke. Da ne govorim o carini, ko je prišel na Brnik... Ravno zaradi globoke venske tromboze ne uživam pravih zelenih in črnih čajev, sem pa tudi jaz pozabila, kaj so mi v bolnici točno povedali. Meni mate ni premočan, vse skupaj je bolj obred pred spanjem, ker "če se jutri ne zbudim, čaj je bil pa dober" hehe... Sicer pa ti v vsaki apoteki in prodajalni čaja svetujejo način priprave. Najbolj prisrčne so prodajalčice, ki res nimajo pojma, pač prodajajo in se na pamet naučijo, kaj naj bi rekle. Kar se tiče teh novih vrst čajev in njihovih učinkov na nekatere bolezni - ne vem. Za hude bolezni je boljši zdravnik, za preglad pa materina dušica in še kaj. Lep dan vsem! ovčka

veverica  

29. okt 2007 14:03

Ovčka, pa drugič ;-) Sicer pa je naša lekarnarica super. Prav zares sem imla pred njo bolj nevtralne izkušnje v lekarnah (beri: lekarnarice resne, redkobesedne), ga. Babnik in ostale zaposlene pa so zelo prijazne... Joj, spet sem zašla veverica

daga  

član od: 18.5.2007

sporočila: 1413

29. okt 2007 15:16

Učinki čajev so različni, če preveč časa pijemo lipovega, mislim, da ni dobro za srce, tudi kamilice niso priporočjive prav na dolgo, potem je tu še rman, pa glog , pa bezeg,vsako zelišče pač za nekaj. Brala sem, da je bolje po treh tednih prekiniti in piti kaj drugega. Ker imam sama rada različne čaje si s tem ne delam preglavic.Prav zdaj si grem skuhat čaj iz kraškega šetraja, raste mi pred hišo,in s skodelico vročega čaja v roki bom še nekaj časa lepo uživala na netu . daga

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtmalaga
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti