Samo, da se malo izkašljam!

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

23. okt 2007 13:14

teta torta je napisal/a:
Ognjič, tudi jaz mislim, da bi morali imeti lastniki pse na povodcu, ko jih sprehajajo, posebno na obljudenih krajih. Priznam, da se jaz živali nekoliko bojim ali mi je ob njih vsaj nelagodno, zato mi nič ne pomaga, ko mi začne lastnik govoriti, da njegova žival nikomur nič ne naredi. Moja prijateljica, ki se je z otroki večkrat sprehajala po Rožniku, kjer je veliko neprivezanih psov, ki so za majhne otroke že glede na razliko v velikosti prave "pošasti", je rekla, da je njen življenjski sen, da bi imela udomačeno gorilo in bi se z njo sprehajala po Rožniku. Gorila bi objemala pasje lastnike, ona pa bi jim govorila: "Nič se ne bojte, saj je prijazna in nikomur nič ne naredi!" teta torta

Nasja

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

23. okt 2007 13:28

Obžalujem, da vanjatanjšek bruha ob mojem prispevku. Obvldovanje lastne agresivnosti je resnično kar velik napor.

Ker se hkrati odvija tema o pedofilih, lahko opozorim na neko primerjavo: nihče ni pozival k linču nad lastniki psov, ki se sprehajajo brez povodcev ali celo tistih, ki je že koga napadel. Samo en glasek, da je treba fizično ustaviti psa, pa samo čakam, da se bodo zaščitniku živali postavili zanj.

Moje stališče je v obeh temah enako. Dosledne prijave, zanesljivo zbiranje dokazov, policija in sodišče.

Le ena razlika je: odvezna pes in raztrgana rit, zmrcvarjen pes na javnih površinah je zelo pogosto dejstvo, pedofili pa ne letajo po sprehajališčih sredi belega dne v akciji. Večina delujejo ob domačem ognjišču, ki ga čuvajo starši, ki  iščejo pedofile med policami z mlekom in makaroni. V prostem času pa kažejo ( nekateri od njih) premoč s svojimi nevzgojenimi pesoni.

F r i n a

barbara9  

član od: 31.1.2007

sporočila: 756

23. okt 2007 13:32

Absolutno sem za to, da so psi na povodcu na sprehodu. Tudi našo 3 mesece staro psičko je na sprehodu po gozdu napadel en podivjan mešanec med škotskim ovčarjem in še ne vem čim. Pes je bil spuščen, lastnika pa sta stala tam, kot hipnotizirana, niti  poklicala ga nista k sebi, kaj šele, da bi posredovala. Naša psiška je potem pobegnila, tekla sva za njo več kot 1 km, k sreči so jo zadržali sprehajalci, ki so videli, da nekaj ni v redu, da je mladiček na povodcu sam pritekel mimo njih.

Ko grem na zdaj sprehod, že na daleč vpijem lastnikom, naj svojega psa pripnejo na povodec, ker si  ne želim več takega srečanja. Pa me velikokrat začudeno gledajo, zakaj zahtevam kaj tako bedastega od njih, saj njihov pa res ne bo nič naredil. Nikoli ne veš, kako bo pes reagiral in to je čisto res.  

In, ko smo že pri pasji temi. A je res tako težko vzeti s seboj na sprehod vrečko in pobrati pasje kakce?  

barbara9

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

23. okt 2007 14:16

Mojega očeta je v gozdu ugriznil pes, ki je bil spuščen, lastnica ga ni niti poklicala k sebi. Oče ni bil prvi, ki ga je v vasi ugriznil.

Ko ga je pes že ugriznil v stegno, ga je odgnal s palico, lastnica pa se je drla naj, zakaj ji tepe psa. Ker je moral oče na šivanje, je bil seveda nujen postopek na zavodu za zdravstveno varstvo, cepljenje, kontrole itd. Seveda je šla prijava na policijo in gospa je prihrumela k očetu domov, kako si drzne njo in psa prijavljatii policiji, saj se ni nič tragičnega zgodilo. In zakaj neki je sploh mahal s tiso palico???

Halo???

Oče seveda ni nameraval tožiti. A smo vztrajali. Končalo se je tako, da je gospa plačala kazen pri sodniku za prekrške (ker so se potem oglasili še drug, ki jih je ta pes v minulih mesecih pogrizel, in so dali svoje izjave), očetu pa odškodnino. Na prvi obravnavi na sodišlču se je oče poravnal, tako da je pristal na polovico nižjo vsoto od zahtevane, pa še tuisto je gospa plačala v obrokih.

Posledice?

Pes je čez teden dni ugriznil še enega soseda, zunaj dvorišča, jasno, ker lastnica pravi, da privezanega res ne more voditi na sprehod. No, potem ji je policija zagrozila, da bodopsa usmrtili, zato so ga dali nekm na dolenjsko. In gospa še danes krokodilje solze toči in niti ne pozdravi več nikogar, ki je kaj rekel zoper njenega psa.

Kdo je zdaj tu nor?

Mimogrede, pri nas doma imamo vselej psa, tudi rotvajlerja smo imeli, a brez povodca in nagobčnika, čeprav je pes izjemno miren, predvsem pa strogo vzgoje, nismo šli nikamor. Ker četudi je pes vzgojen in uboga na pogled, nikdar ne moreš predvideti vseh okoliščin, ki lahko privedejo do katastrofe.

Mamamia

mamamia

lili A.  

član od: 11.4.2006

sporočila: 218

23. okt 2007 15:13

Pes je res popadljiv, tako kot pravi Vendelina, zaradi lastnikov, ki grdo ravnajo s svojim psom ali pa zaradi slabe izkušnje z drugim psom. Z našim psom sem se vračala iz tečaja za pse. Ker mi je crknil avto, sva morala kar veliko hoditi peš. Naenkrat se je čez cesto zapodil ogromen črn pes in napadel mojega, ki je bil pol manjši. Spravil ga je pod sebe. Na hitro sem ga potegnila z povodcem v naročje, dvignila v zrak, pes je hotel doseči mojega psa, da sem se komaj obdržala na nogah. Kako mi je to uspelo, še zdaj ne vem. Potem sem zaslišala lastnico, ki je začela name vpiti, zakaj zganjam tak cirkus (seveda sem vpila kot jeshar) in odpoklicala svojega psa. Moj pes je skoraj do doma kašljal, ker je ovratnica, ki smo jo uporabljali v šoli na zateg. Jaz sem pa komaj prišla domov, ker sem zaradi šoka dobila čisto "makaronaste" noge. Od takrat je moj pes renčal na vsakega psa, ki je bil večji od njega. lili A.

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

23. okt 2007 16:14

Cila sočustvujem s tabo.S seboj na sprehode nosim 2 povodca.zakaj? Lpea nedleja,odpravimo se do bližnje cerkve na hrbu...do vrha je pes spuščen,99% odpoklic,pri ograji počaka.tam ga pripnem na povodec: 1.cerkev turistično obiskana 2.novofundlandec-najbol krvoločna pasma ke rje tako velik (ja pa kaj še) 3.slina itd. Grem mimo mežnarije,do vodnjaka.Vmes naletim na skupino domačinov z mešencam ničemur podobnim.Pes se začne zaganjati v mojega,svojega primem za ovratnico mirno je stal in čakal da gre vse lepo mimo.Ko se mu je cucek približal jajčkom je fasla eno krepko brco od mene (rajši ga nabašem jaz,kot da se mojeu scufa=jajčka bog ne daj dotikati se). Nakar začne lastnica se zgražati,kako si drznem takega psa voditi ven,da me ni sram,kako je napadalen.Moličim.Grem naprej... Ko se vračam isti pes zopet na vidiku.grem naprej,bmk za ostale.Nakar latnica že na daleč začne vpiti kaj mi je,da naj počakam,da ne bo moj pes komu kaj naredil. Šla sem mimo,modro tiho in ko sem jo videla naslednjič sem samo vprašala če je potrebno financiranje za nakup povodca. Od takrat dalje ob takšnih primerhi samo ponudim povodec in molčim. Ne mislim si dvigovati pritiska ob bedakih,ki ne znajo kontrolirati lastnega psa.Groza! Roncolino

petkica  

član od: 15.12.2006

sporočila: 744

23. okt 2007 18:24

Hm, Roncolino, iz tvojega posta nisem nikjer razbrala, da je bil tisti pes nevaren. Psi se pač med sabo ovohavajo, najraje tam spodaj ali zadaj. Če se motim in je kuža dejansko grizel, se opravičujem. Me je pa zmotila opazka, da je bil »mešanec ničemur podoben«. Mogoče se bi pa komu zdel novofundlandec ničemur podobna kosmata gmota. Da ne bo pomote, meni so všeč, a nič bolj kot ničemur podobni mešančki. Ne vem če je ta kuža res tako ogrožal tvojega orjaka, navsezadnje je bil spuščen med skupino ljudi, pa nikomur ni nič naredil. Vsekakor pa si ni zaslužil brce. Obstajajo tudi drugačni prijemi, razen, če si se ustrašila, da bi tvoj podivjal in komu kaj naredil. Navsezadnje si napisala, da ga raje ti brcneš, kot da se tvojemu scufa. Najbrž že veš, zakaj. Jah, kuža je itak ogledalo lastnika, nekateri pač svojo ljubezen izkazujejo tako, da mu vse dovolijo, drugi pa celo spodbujajo k napadalnosti pod pretvezo, da bo boljši čuvaj. In najbrž je tem istim lastnikom, pa še veliko drugim, pod častjo pobrat kakec, raje pogledajo stran, saj, zakaj pa so smetarji. petkica

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

23. okt 2007 18:53

Da se bolje razumeva petkica. Mešanec ničemur podoben: ni bilo mišljeno kot žaljivka (navsezadnje so mešančki najbol prikupni).Letelo je na to,da je Cila v 1. postu omenjala med čim je bil napadalni pes mešan (ne maram izpostavljanje bull pasem). Pes ni ovohaval!Pes je 1. kar je naredil zarančal in mojega ugriznil v ustnico in uhelj...zanimiv način pristopa. Hmm...z eno roko držati 55kg mrcino,z 2. pa izvajati prijem,ki bo napadalca odvrnil?Mene so kinologi učili da je najbolša brca v jajčka ali trebušno prepono. Ja rajši sem ga brcnila sama,kot da bi ugriznil moj.Toliko že poznam svojega psa,da vem,da pustil vse razen da se kdo približa njegovemu spolnemu organu.Že ko mu jih kakorkoli pregeldujem sama,je potrebno biti nežen in ne početi hitrih gibov (saj drugače ne more biti,če ga je pri 4h mesecih sosedov pes ugrinznil tja). Nisem hotela tvegati tega dogodka in rajši sprejemam drstične ukrepe za zaščito lastnega psa.In dokler je moj na vrvici,tuj pa ne imam vso pravico napadalca odgnati.Konec koncev sem pa lastnici dala dovolj časa,da bi psa odstranila.Če tega ni strola ona,sem storila jaz. Kar se pa tiče tega stavka: Ne vem če je ta kuža res tako ogrožal tvojega orjaka, navsezadnje je bil spuščen med skupino ljudi, pa nikomur ni nič naredil. Se ti zdi pravilno,da je bil pes SPUŠČEN med skupino ljudi?Navsezadnej ima vsak pes kosmata ušesa... Roncolino

petkica  

član od: 15.12.2006

sporočila: 744

23. okt 2007 19:06

Roncolino je napisal/a:
Vmes naletim na skupino domačinov z mešencam Roncolino
Moj stavek se je nanašal na tvojega. Če se domačini tam stali, sem predvidevala, da je bil z njimi in so kužka poznali. Se pa zna tudi sicer mirnemu psu strgat, ko sreča drugega psa, ki mu tisti moment "smrdi". Za to pa morajo poskrbet lastniki. Vsekakor se mora vsak svojemu kužku posvečat, če si ga je že omislil, ne pa da potem reveži divjajo naokrog in vsake toliko tudi podivjajo. petkica

ati zlati  

član od: 24.11.2006

sporočila: 597

23. okt 2007 19:26

Nekako mi ne gre v glavo,da se pričkate okrog nepomembnih zadev.Zakon natančno predpisuje postopanje z živalmi na površinah,ki so izven domače ograje ali doma.Bolano je razglabljanje o tem,da pes grize zaradi nepravilne vzgoje ali nevem kakšnih motenj lastnika.Res je,da psi,ki so doma v urejenih razmerah redkeje napadejo,vendar se tudi to prav pogosto dogaja.Bil sem že priča večim pasjim napadom,med drugim tudi takšnih "mačk",ki se še lastne sence bojijo.Zmotno in neodgovorno mišljenje večine lastnikov psov,da njihov pa že ne bo nič storil,pripelje do VSEH pasjih incidentov.Dokler ne bodo VSI lastniki domačih živali osvojili odgovornega obnašanja do svojega ljubljenčka in OKOLICE,tako dolgo se bodo odvijale takšne nesmiselne debate.Imel sem dva kolija,ki sta bila vzorno šolana in ubogljiva,do odraslih oseb prijazna,do otrok pa ne.Nikoli nista napadla ali ugriznila,še lajala sta redko,in vseeno ne bi upal dati roke v ogenj,da ne bi komu kaj storila.Ker sem mnenja,da je varnost otrok,sosedov,mimoidočih... le več vredna,kot sproščeno tekanje psa po pločniku,gozdu ali zelenici,sem se odločil,da psov ne bom več imel.Nesmiselno je razglabljanje o kratenju pasjih pravic,ko so le ti na povodcu,saj se za povodec odločite takrat,ko kupite psa.Sem mnenja,da so raztegljivi povodci neprimerni,saj v kritičnem slučaju psa ne zadržijo.Če tega niste sposobni sprejeti se raje odpovejte domači živali.V naši državi imamo redarske službe in policijo,ki je večinoma tolerantna do spuščenih psov,kar tudi doprinese k vse večji glasnosti "pasjeljubcev" in vse pogostejšim konfliktnim situacijam.Dvojna morala "ljubiteljev" živali se pogosto pokaže v gozdu,kjer prav pogosto naletim na raztrgano divjad.Da ne bi načel teme,kak masaker delajo mačke med ptiči. Nikoli ne bo zmanjkalo takih,ki bodo lastno krivdo valili na tuja pleča,tako v tej temi,kot v nešteto drugih in tudi takih ne,ki jim bodo dali prav. Na koncu pridemo do ugotovitve,da so tisti,ki se držijo zakonov,prometnih predpisov,razno raznih odlokov in redno plačujejo davke čisto navadni k...... ati zlati

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti