18. avg 2008 20:28
Sama imam migreno obvezno dvakrat mesečno zaradi nihanja hormonov. Vsaka dodatna je pač le moj izraz stresa ali drugačne duševne stiske (npr. pogreb, pomemben izpit...).
No, imam sicer zlato osebno zdravnico, a zaradi migrene me nikoli ni napotila k nevrologu... šele lanskega decembra sem začela jemati Imigran (razpršilo za v nos), ki mi je pomagal hitro in učinkovito. Vse do nekega januarskega petkovega večer, ko me je migrena spet "napadla". Imigran tistega večera ni pomagal, naslednji dan pa tudi ne. Z minevanjem nedeljskega popoldneva je minilo tudi 48 ur mojega horizontalnega položaja... Zaradi bolečine nisem mogla ne zaspati, lahko sem pa jokala. Po dveh požirkih vode sem že bruhala, zato mojih sicer polnih ustnic že ni bilo nikjer videti - sesule so se same vase, v posušeno kožo (ki je naslednji dan odpadala v krpicah). Fant je imel vsega dovolj in me je odpeljal na urgenco. Tam so mi morali dati dvojno dozo pomirjevala in protibolečinskih sredstev ter seveda infuzijo. V nedeljo zvečer sem tako imela tudi posvet z nevrologom, ki mi je predpisal Relpax. Ta sicer pomaga, a ni za v službo (kot Imigran), ker deluje na osrednji živčni sistem in ob "pravem" razpoloženju lahko tudi sede zaspiš.
No, od takrat dalje jemljem Relpax. Še vedno živim z migreno in se jih nenehno prilagajam (sproti in vnaprej - s čim bolj zdravim načinom življenja), ampak napad ne terja treh dni zaporedoma.
Kontracepcijske tabletke so stvar zelo poslabšale, zato jih ne jemajte.
@mandarinca: obstaja migrena z avro in tista brez nje - pred napadom tiste "z" se lahko pojavijo motnje govora ali vida
@*Etka: se vama ne zdi dva tedna malo veliko? No, sam napad traja nekaj dni, več tako ali tako ne moreš preživeti (zaradi dehidracije in ostalega..). Mogoče jo ta toliko zdela, da se ne more pobrati, ali pa doživlja vsakič znova nove. Vsekakor potrebuje obisk pri nevrologu!
Vse ostale, ki še vedno po dva, tri dni trpite - pozanimajte se za tovrste tablete (s končnico "-triptan", npr. tablete Sumatriptan). Niso pa za slabo srce. Ob prvem jemanju so lahko nenavadni stranski učinki, a se ne ustrašit.
vesoljka