23. okt 2007 13:10
Juma, ko govorimo o funkcionalni nepismenosti, govorimo predvsem o spretnosti, kako urediti razmerja, v katera stopamo. V omenjenem primeru je to socialno zavarovanje, študentski status. In nekdo, ki študira, bi to moral v celoti obvladati.
Kljub temu, da je bila moja mama zaposlena v občinski upravi, sem od srednje šole dalje vse zadeve urejala sama. Sama sem napisala vse vloge za počitniško delo in ga vselej tudi dobila, še posredovala ni nikoli. Vse to sem počela od svojega petnajstega leta in to počnem že več kot trideset let.
Starši so mi omogočili, da sem pridobila izkušnje in jih s pridom izkoriščam še danes, samozavest, da ničesar ni nerešljivo, samo poti in rešitve so različne in odgovornost, da sama skrbim za svoje stvari.
Kar nekjakrat sem imela predavanja na temo funkcionalne pismenosti in Juma, lahko mi verjameš, da učinkovito. Ne štejem posameznih primerov, ko posameznikom pomagam, da se znajdejo v situacijah, v katerih so se znašli običajno po svoji neumni glavi. Samo neznanje je lahko neskončno, znanja ni nikoli dovolj. V zadnjem času sem tako sedela z na smrt prestrašenim mizarjem na Policijski upravi, kjer bi ga pometli pod mizo. Spremljala sem kar nekaj ljudi na sodišče, ker jih je groza že ob sami misli, da stopijo na sodišče.
Pri tako mladih, kot je tvoja hči, pa sem bolj zadržana. Praviloma se jim ne ljubi niti pogledat na internetu, kje so posamezni uradi, poslovnega časa si ne napišejo, zgubijo se v stavbi z dvema nadstropjema. Kar čakajo, da bo nekdo ( običajno so to starši ) nekaj storil namesto njih. Niso zbrani, ko poslušajo navodila, da bi si kljub svoji mladosti kaj zapisali, to pa ne, in vsi postopkii se še dodatno zakomplicirajo.
Pri moji pameti ne razumem, kako lahko polnoletno bitje, ki v eni sapi razume navodila za mobitel in se jim vedno znova prilagaja, za preprosto urejanje zdravstvenega zavarovanja pa mora organizirati "svetovalno službo". Nobenega problema ni najti nek nov diskač, ampak pojma Zdravstveni dom in Zavod za zdravstveno zavarovanje, pa ne morejo ločiti. Odgovor je na dlani.
Še izkušnja za navodili: ko sem za prijateljičenega sina spisala navodila: 1- korak, pojdi na UE ( naslov.. barva zgradbe , vztop z juga,1 .nadstropje, soba št. po listino ( in tako naprej, po korakih), je prebrisani sin tako natipkana navodila PRODAJAL zainetersiranim strankam.
En "klient" je po prijavi med brezposelne preko mame potreboval natančna navodila, kako se naj izogne možnosti za zaposlitev na zaposlitvenem pogovoru, da ne bi izgubil pravic brezposelnih.
Ena uspešna bejba, ki je štartala na delo v državni upravi ( študirala je 8 let), je pri mamini prijateljici dobila zdravniško potrdilo, da je bila tako bolna, da ni zmogla letnika. Lažno spričevalo, seveda.
Ko je odličen kuhar izvisel pri delodajalcu, je nastal problem rubeža plače, kamor me je vključila njegova mama. Ostro sem ji morala zapovedati, da je ostala na parkiršču, midva pa sva hodila po uradih. Presataršen mladenič ,star 23 let, je moral vsakič sam v posamezno pisarno, čakala pa sem ga na vhodu v stavbo, če se slučajno kaj zakomplicira. Pa se ni. Ko je prišel iz tretjega urada, je bil samozavesten, da se mu je kar smejalo. S težavimi z naslednjim delodajalcem je praktično pometel.
Asistenca ja, to pomeni, v stiski lahko računaš name, podpiranje nesposobnosti, ali pa celo lenobe, to pa nikakor ne.
To je moje stališče. Izkušenj mi ne manjka, zato lahko govorim o stvareh, ki jih poznam do obisti. So pa ljudje v stiski zaradi različnih razlogov, vsai nimajo niti enakih intelektualnih sposobnosti, zato vedno jemljem vsakega kot posameznika.
Juma se je obrnila na nas, ker je želela nasvet. Torej ni zmogla sama. Zmogla ni niti hči, za katero predvidevam vsaj določen nivo intelektualne sposobnosti. Tudi socilane zrelosti.
Juma, tvoja oznaka o napihovanju je žaljiva. Ti prosiš za pomoč in žal si ne moreš izbirati, kdo ti po odgovoril in kako ti bo odgovoril. Je pa moj odgovor rezultat izkušenj in strokovnega znanja in sem na to ponosna.
Ker mi očitaš nekulturni ton komuniranja, ti predlagam, da o tem napišeš kako besedo tudi uredniku. Sicer pa pričakujem, da se mi za neprijetne besede opravičiš. Toliko manir bi pa že morala imeti.
F r i n a