17. okt 2007 15:16
Mislim, da je prav, da si odprl to temo. Jesen je čas, ko gre narava k počitku in počitek v naravi nam nalaga, da se umirita tudi naš um in duša in premislita nekaj temeljnih stvari.
V naši kulturi tako poudarjamo učinkovitost, agilnost, podaljševanje življenja, mladostni videz ... tudi zaradi tega, ker je pač hudičevo težko sprejeti dejstvo, da vse, kar na tej Zemlji nastane, ima svoj začetek in svoj konec. Vsakega je strah smrti. Njegove, smrti bližnjih in najhujšega, to pa je smrt otroka. In potem se misel o smrti kolektivno in kulturno potlači nekam dol in se še bolj intenzivno vržemo v dnevno hektiko.
Spominjam se, da smo morali enkrat odgovarjati na tisti Proustov vprašalnik (meni se zdijo nekatera vprašanja malo otročja) in eno od vprašanj je tudi: česa te je strah? Jaz sem na to vprašanje nemudoma odgovorila, da me je strah smrti - in sem bila med desetimi edina s takim odgovorom, vsi ostali so imeli neke odgovore, povezane s storilnostjo (v smislu, da niso vsega premislili in da bo šlo kaj narobe).
Tudi o žalovanju nimamo čisto izdelanega mnenja. Včasih so kulture z nekimi rituali obeležile obdobje žalovanja (sedmine, maše, žalna oblačila ipd...), se mi pa zdi, da se je v zadnjih petdesetih letih ta zadeva bolj na formo zreducirala in sedaj se tudi forma umika (vsebina je poniknila že prej). Sama imam dve izkušnji, ki sta me zaznamovali. Ena je, ko je nenadoma umrla moja babica, druga je, ko je prijateljica, ki se je dolgo časa bojevala z rakom, potem pa so me nekega dne poklicali iz bolnice in rekli, da bi me rada videla, ker bi se rada poslovila. Ti dve zelo različni smrti sem na različna načina predelovala. Po babičnimi nenadni smrti sem še kakih deset let včasih dohitevala kakšno starejšo gospo, ker sem pomislila, da je to babica in potem sem se spomnila, da to ni tista babica, ker je babica že mrtva (nekako sem jo iskala v drugih ženskah). Pri prijateljici, ki me je hotela videti pred smrtjo, pa je bilo najhujši tisti del, ko je bilo treba iti od doma do bolnice. Ona pa je bila tam, mirna, čakala, da se od vseh poslovi in ko se je od vseh poslovila, je umrla. In ko zdaj naštevam, zelo me je prizadela smrt zelo dobrega prijatelja, ki ga je pred dvema letoma srčni infarkt pokosil pred zajtrkom, midva pa sva se srečala prejšnje popoldne.
Moji so, naj potrkam, vsi zdravi.
Če grem nazaj na mrtve: do sedaj so me zelo pretresle zgoraj omenjene smrti in po enem obdobju žalosti in nezainteresiranosti za zunanji svet (kar je normalna faza) lahko rečem samo naslednje: tisti ljudje, ki sem jih imela res rada, pa so mrtvi, so na nek način z mano. Babica je itak moj alter ego in moji sorodniki največ babičinih lastnosti vidijo prav meni (kar je meni velik kompliment). Moja prijateljica in prijatelj - kadarkoli se ju spomnim, se spomnim samo lepih, zabavnih, da na rečem antoloških trenutkov. In včasih jih grem obiskat na pokopališče. S svečko ali brez, da jim malo povem, kaj je novega. In po takem obisku vedno pride čez kaka dva dni rešitev na vprašanje, ki sem si ga pred tem že nekaj časa zastavljala.
Mislim pa, da bi morali ljudje, ker smo popolnoma od-vajeni in ne-naučeni, kako se sprejema smrt, v fazi, ko smo zelo žalostni, ko nam kdo umre, bolj in več iskati strokovno pomoč, da se najbolj akutna faza prebrodi. Smrt namreč bolj kot tiste, ki odidejo, udari tiste, ki ostanejo.
Vendelina jr.