10. okt 2007 13:41
Princeska, vprašanje je čisto na mestu. Tvoje ime mi v ušesih zvoni "princeska". Upam, da nisi tista princeska na zrnu graha. No, malo za šalo. Kot pravi Nektarina: "jaz sem mislila da je pranje perila zelo zahtevno pa vidim da ni tako." Seveda da ni, nobeno delo v gospodinjstvu ni zahtevno, samo je treba imeti voljo, doslednost, red in disciplino. Ena stvar je vodit gospodinjstvo z dva člana, druga je z enim otrokom, da ne govorim z dvemi... tremi otroci. Pri meni je bilo tako, vsaka hiša pa itak ima svoj način. Ko so bili otroci majhni, gospodinjska opravila sva opravljala oba z možem. Npr. on je kuhal, jaz sem likala... Sčasom, kako sta otroka rastla sta se vključevala v delo. Danes, ko sva v glavnem sama, delava "oba vse"... S tem, da me mož vpraša: "Kaj naj še naredim"... Skratka, nekatere stvari je treba narediti vsak dan: pospraviti kuhinjo in pospraviti kopalnico. Najbolj pomembno je dosečt, da vsak družinski član za seboj takoj pospravi: režeš kruh in salamo na pultu - vzemi desko, nareži ter desko in nož takoj obriši in pospravi. Perilo v kopalnici daj v košaro za perilo. Seveda, na pravo stran obrni nogavice, gumbe od srajce odpni, šele potem daj v koš. Perilo pereš: belo, svetlo, temno, občutljivo... Ko daš perilo v stroj imej poštudirano koliko časa stroj pere in TAKOJ obesi. Ne more se zgodit, da ga obesiš jutri ali nedajbog pojutrišnjem. Vpelji si tako samodisciplino, da, ko je perilo še na štriku oz. stojalu, pripraviš desko za likanje in "žehto" zlikaj. Postelja se pospravlja takoj zjutraj. Če se vsak dan naredi nekaj je veliko veliko lažje. Ne puščajte vseh opravil za soboto in nedeljo. Posteljo lahko slečeš zjutraj, pustiš čez dan zračit, medtem daš posteljnino na pranje, zvečer oblečeš posteljo in zlikaš perilo. Tega je toliko, da bi lahko napisala cel roman, ampak... z leti in s prakso ti vse to postane "mala malca". Kot sem rekla, moraš delati z voljo in ljubeznijo, potem ti nobeno opravilo ni težko. Pozdravček!