11. okt 2007 21:46
Hehe, meni je pa smešno to, da nekateri slavnostno kosilo apriori povezujete s "posebnimi gosti", ki so hoh ali pa se jim je treba klanjat... Jaz naredim slavnostno kosilo za popolnoma iste ljudi, s katerimi tudi sicer jem navadna kosila, samo za kak poseben dogodek (lahko je dogodek že to, da so takrat za mizo zbrani vsi tisti ljudje skupaj:)
No,
najbolj navadno kosilo pri nama so testenine s paradižnikovo omako in pa zelenjavni vok z neko prilogo (testenine ali riž), to dvoje res pogosto jeva. In če iz kateregakoli razloga slučajno par dni ne jeva testenin ali voka, imava oba že abstinenčno krizo:) Tudi riž z grahom je klasika, obvezna, kadar pride na obisk moj bratec, pa nimam časa delat soparjenih kruhkov.
Od sladic sta taki klasiki poleti ledena kava (brezkofeinska) in pozimi vroča čokolada. Potem morajo bit vsaj enkrat na mesec na mizi še pica, kak zelenjvani narastek, kiš (quiche), pa seveda kaki mafini, višnjeva torta, ves čas pa mora - ampak res MORA - biti v zmrzovalniku domač čokoladni sladoled. Ne vem, če se to komu zdi normalno ali ne, ampak pri nama je tak;)
Glede slavnostnih jedi se pa strinjam z mamamio - po domače povedano:
to so zame jedi, ki zahtevajo malo več - ali denarja ali truda. Ta trud je lahko vložen v samo pripravo ali v dekoracijo. Torej razni škampi, pokrovače, dimljen losos,... pa navsezadnje tudi pečenka - so praznične jedi. Midva tudi v vsakdanjem življenju ne pojeva veliko mesa, tako da kadar ga, je to navadno malo praznično - v smislu, da imava obiske ali pa da greva kam na obisk, čeprav nisva vege (samo delava se, hehe, ne hec, sploh se ne delava, ampak pač bolj malo mesa pojeva).
Recimo paella je zame tudi slavnostna, ker če hočeš naredit dobro paello, rabiš par vrst morskih zadev (školjke, rakce...), pa še španski chorizo, ki ga recimo dobiš samo v Leclercu, pa v večini receptov še piščanca... kar pomeni, da se moraš kar naskakat okoli, da dobiš vse sestavine - in to je tudi trud;) Tega pač ne delama vsak dan...
Pa razne zadeve, ki se pacajo sto let - ala pekinška raca in podobne zadeve... Zato si moraš vzet čas in tega navadno ne delamo v ponedeljek;)
Še en vidik slavnostnega kosila pa je število jedi: lahko narediš same dokaj navadne jedi (juha, štruklji, zrezki, soparjena zelenjava, torta,...), ki same zase niso bogvekaj, čeprav so dobre, niso pa razkošne, vendar pa izbira naredi tisti občutek, da je nekaj več:) Ker je navsezadnje res...
Je pa res, da je recimo sladoledna kupa z domačim sladoledom pa zame popolnoma normalna jed, ki jo jeva "on daily basis", torej vsak dan... Tako da mi je prav hecno, ko so kaki obiski navdušeni, ko dobijo kupo iz par vrst sladoleda, pa s pudingom, nadrobljenim domačim pecivom, sadjem in okrašeno s stepeno smetano, holipom, posuto s čokoladnimi mrvicami in prelito s prelivom... To je pač nekaj najbolj vsakdanjega...
Veri