21. dec 2011 16:58
No, ja. Meni se ne zdi, da je v tej temi kdorkoli želel reči, da so vsejedci kruti in slabi ljudje. Nekdo je pač postavil vprašanje. zakaj vegani ne jejo medu in jajc in je dobil lepo razlago zakaj je temu tako.
Živali, ki se vzgajajo za zakol v večini pač nimajo prijetnega življenja (pa če je to komu všeč ali ne). V preteklosti smo bili v drugačnem položaju, dan danes pa imamo v razvitem svetu (hvala bogu) hrane v izobilju in si lahko vsak izbere način prehranjevanja, ki mu najbolj ustreza (pa naj do te odločitve pride zaradi zdravlja, načina življenja ali moralnih dilem).
Kure so res nagnetene v kletkah, zato, da lahko mi dobimo jajca (same prav gotovo od tega nimajo nič), medu čebele prav tako ne ustavjajo za nas, da o pridelavi mesa raje ne govorim.
Ne me razumeti narobe, tudi jaz jem jajca in med (sem ravno danes delala medenjake :D), samo si ne delam utvar, da je to izraz moje ljubezni do živali (ki jih imam drugače mimogrede zelo rada).
Nekatere ti aspekti ne motijo, drugi o tem nočejo razmišljati, tretji se trudijo, da dobijo jajca pašne reje in meso kmetov, ki lepo skrbijo za svoje živali, četrti se (med drugim zaradi tega) odločijo za vegetarijanstvo, veganstvo ali celo frutarijanstvo. Vsak pa ima pravico, da se odloči po svoje in če se ga povpraša, (če seveda želi) navede razloge za svojo odločitev.
Tega posta ne jemljite kot promocijo alterantivnega prehranjevanja. Najbolj zdrava hrana je še vedno vsekakor vsejeda (zmernost je ključ), vendar se da tudi z načrtovanjem jedilnika drugih tipov prehranjevanja živeti zelo zdravo. Vsak pa ve, kaj najbolje odgovarja njemu.
nina _