21. apr 2010 15:07
kafetarca je napisal/a: |
V bistvu pa niti ni tako velika razlika med kravico Cico in človeškim bitjem ženskega spola, npr. eno Kafetarco. Meni in še marsikomu, ki naredi povezavo s človeškim bitjem, se zdi krava povsem izkoriščena, tisto meso in usnje na koncu sta le vrh ledene gore. Mojega razmišljanja naj nihče ne razume kot napad,kafetarca |
lej, jaz tvojega prispevka sploh ne jemljem kot napad, k odgovoru me je spodbudilo dejanje, ki zdaj ni več tako običajno, ko imamo hiper-super produkcijo nadomestkov materinega mleka: ko sem bila jaz rojena (nekako pred pol stoletja, ohoho, kje je že to), je imela moja mami že v porodnišnici toliko mleka, da ga jaz (priznam, bila sem slaba jedka) nikakor ne bi mogla popiti - ena druga mamica ga pa za svojega lačnega kričača nikakor ni imela dovolj - in je moja mami vzela k prsim še njenega - in se niti slučajno ni počutila izkoriščano - njen otrok je bil sit, oni drugi pa menda tudi. Proizvodnja mleka se v glavnem ravna po pravilu povpraševanje - ponudba. Večje ko je povpraševanje (sesanje, molža, če hočete), večja je ponudba. Torej, jaz nikakor nimam občutka, da je nekje nek teliček stradal in točil bridke solzice zaradi lakote, če sem jaz fliknila v kavo ali pa v potico 2 dl mleka.
Nič nimam proti vegancem, niti proti vegetarijancem, pa naj bodo ovo, lakto, ali pa oboje skupaj, dokler so to odrasli ljudje in mojo prehrano pustijo pri miru in mi ne skušajo buditi slabe vesti z očitki, da jem srčkane živalce, oz. njihovim mladičem odžiram hrano. Vsiljevati vegetarijanstvo ali celo veganstvo otrokom - to je pa druga zgodba in o njej tule sploh ne bom.
Aja, rimljankinega medklica pa jaz ne jemljem kot provokacijo (a ne, kako smo ljudje različni), ampak samo kot enak primer, gledan z rastlinske strani. Zakaj že bi bile rastline manj uboge, ker jih pulimo, kuhamo in jemo? Samo zato, ker ne morejo kričati in se iz njih ne pocedi rdeča kri in je v zvezi z njihovim sekljanjem vse čisto in nemoteče? Ali pa mogoče zato, ker jih več kot 50% človeške populacije sploh ne obravnava kot živa bitja?! (da mi ne bo slučajno kdo skušal podtakniti, glede na zadnji stavek, da propagiram, naj se človek prehranjuje samo s sončno energijo!!!!)
LP
cervus