23. dec 2011 10:44
Nena, se strinjam.
Energijska vrednost žit ni tako majhna - npr. ajda 343kcal/100g vs. govedina 332kcal/100g- res pa je, da ne moremo govoriti o velikem deležu proteinov, ki so potrebni za gradnjo mišične mase. Če spremljamo priporočila, vidimo, da se vsaj kar se tiče potrebe po proteinih, skozi leta precej nižajo (so pa vsekakor potrebni). Tu je vsejedcem vsekakor lažje, se pa da zadostiti potrebam tudi na druge načine. Ljudje smo si tudi različni, nekdo, ki opravlja pretežno sedeče delo, ne potrebuje toliko proteinov, kot nekdo, ki fizično dela. Če lahko v grobem povzamem besede strokovnjaka: za večino ljudi bi bilo najboljše, da bi se od mesa prehranjevali z notranjimi organi, saj prav z njimi povprečen moderen človek največ "miga" in bi tako najlažje dobili prav tiste aminokisline, ki jih potrebujejo za reparacijo
Jaz nisem "proti" mesu, sem se pa podobno kot Nena odločila za brezmesni slog, zaradi razmer, v katerih živijo in kasneje umirajo živali. Zavedam se, da živinoreja ni edini vzrok za manjšanje biodiverzitete, je pa tudi eden izmed njih. Za primerjavo življenja med živalmi in ljudmi pa se strinjam, da ne drži vode. To je bil zgolj moj odziv na zapisano, da nekatere, razmere v katerih so živali spominjajo na delavce v kapitalizmu. Res je kriza, a še nikakor nismo tako daleč (in srčno upam, da tudi nikoli ne bomo).
vsem karkolijedcem že.
nina _