26. jan 2006 14:49
Kot so rekle predhodnice, čim manj kompliciranja in posebnega kuhanja. Otrok se potem na to navadi in je veliko težav, da potem, ko se nam zdi dovolj velik, začne jesti enako hrano kot mi. V začetku sem tudi jaz našima dajala veliko sadnih kašic, včasih sem naribala vanje kekse in dodala malo skute ali sadnega jogurta, včasih samo sadje (sploh, če je bila vmes banana). Za glavni obrok sem v času, ko sem otrokoma še posebej kuhala, v malo vode skuhala kos ribe ali perutninskega mesa, teletine, tudi mlade govedine, dodala malo zelenjave (korenje, bučke, paprika, peteršilj, zelena, koleraba, krompir) in ko je bilo kuhano sem to spasirala, dodala sveža zelišča (peteršilj, drobnjak, bazilika, origano) in obrok je bil pripravljen. Nasploh sem obema otrokoma veliko pripravljala ribe, od postrvi do morskih, in to takoj, ko so začeli prehajati na hrano na žličko. In še danes jih rada jesta. Smo pa imeli pri sinu eno veliko pregreho: ta otrok je od malega naprej oboževal sladko, zjutraj in zvečer pa sta mu bila obroka polna steklenička čokolina /(ali čkolešnika) s sladkorjem! Torej v nasprotju z vsemi načeli in pravili pravilnega in zdravega prehranjevanja otrok. Do četrtega razreda osnovne šole je s stekleničko med zobmi zaspal, zjutraj pa je bila prvo, kar je, še v postelji, dobil). Zobe ima vzorčne, niti poškodovane sklenine, pri 20 letih ima eno samo plombo. Je pa res, da je morda pametno v začetku varčevati s soljo in sladkorjem, že zaradi zdravja našega malčka. Kot sem rekla: mesno ali ribje zelenjavne jedi, pripravljene s primernimi začimbami, so primerne za otroke, enako tudi vse, kar je v zvezi s skuto, jogurti in svežim sadjem. Izbira je dandanes velika in če si še tako mlada mamica in neizkušena kuharica, ne boš imela težav, boš videla. Če pa kdaj otroka nahranimo tudi z mont ali podobnim, že gotovim izdelkom, kot je na primer fruchzwerge ali kak sadni jogurt, tudi ne bo nič narobe. Se mi zdi, da je to čisto priemren dodatek domačim jedem, ne bi pa kupljenih pripravkom imela za glavno hrano otroku. Mamamia mamamia