2. sep 2007 23:29
Glede nasvetov zdravnika o prehrani dojenčka - v bistvu so vse to priporočila, starši jih lahko upoštevajo ali pač ne. Glede dajanja arašidov in podobnih alergenih živil. Tu ne gre za odrekanje celo življenje, ampak le za čas, dokler prebavni sistem otroka ne "dozori", da je sposoben normalno prebaviti ta živila. V bistvu se meni ne zdi to odrekanje, saj ne vidim smisla, zakaj bi otrok do 1. leta moral jesti arašide, školjke, gobe in podobna živila. Večini otrok "prepovedana" živila niti nebi pustila reakcije, ampak kakšnemu pa. In dejstvo je, da večji kot je otrok, lažje je zdraviti njegovo reakcijo na neko hrano. Glede mleka - pred dvajsetimi leti se verjetno nihče ni ukvarjal s tem, ali je kravje mleko primerno ali ne (mlečne formule so bile verjetno precej dražje kot danes). Ampak takrat se niti niso ukvarjali s tem, ali je škodljivo jesti svinjsko meso, pa gledati televizijo, se ne gibati redno... V mladosti moje mame so otrokom v mleko zakuhali mak, da so spali. Ponekod so jim dude namakali v vino. Pa so preživeli in so zdravi. Ampak me noben ne bo prepričal, da je to dokaz, da je to v redu za otroke. Pa kljub temu, da danes kravje mleko velja za neustrezno, to ne pomeni, da so tiste mamice, ki so ga dajale svojim otrokom staromodne, da jih ne skrbi za otrokovo zdravje - danes je znanih gotovo več dejstev o zdravi prehrani (tako za otroke kot za odrasle), kot jih je bilo pred npr. 20 leti. Če to nebi držalo, danes nebi jedli polnozrnatega namesto belega kruha, pili vode namesto gaziranih pijač, uporabljali oljčnega olja, jedli perutnino namesto svinjine, se izogibalo živalskim maščobam, jajcem, sladkarijam, konzervansom, barvilom.... To vse smo pred toliko leti jedli, pa smo danes še vedno živi. In ne zdi se mi prav, da se mamicam, ki jih skrbi za zdravje svojih otrok, zbuja slabo vest, da komplicirajo ali kaj odrekajo svojemu otroku. Vsak naj se sam odloči, kaj bo svojemu otroku ponudil za jest. No, saj jaz tudi pri prehrani otrok ne kompliciram rada. S kravjim mlekom nisem imela težav, ker sem itak do 1. leta dojila. Skuhala sem, kar je imel mali najraje - malo pa sem pazila pri "tistih" živilih(v bistvu zato, ker je očka alergik) in sem mu jih dala šele ko je bil dovolj star, pa ni bil nikoli lačen in tudi jedilnik je bil kar pester. Kmalu po enem letu pa je itak začel jesti isto hrano kot mi. matilda