3. okt 2007 14:11
Kletka, kaj pa si ti v tej zgodbi? Tašča, bodoča tašča, snaha? No, ja, saj ni važno. Tako tašča kot snaha sta načeloma obe polnoletni in opravilno sposbni osebi in če se obnašatatako, kot pritiče odraslemu človeku, grejo zadeve lepo, če pa se obnašata kot otročja, ki je siten, ker ne dobi dovolj pozornosti, je pa manj lepo. Mene je življenje naučilo naslednjega (morda ti bo kakšen stavek prav prišel, če ne, se pa vsaj zabavaj, okej?) 1. Otroci niso na svetu za to, da bodo izpolnjevali želje svojih staršev. Sinovi niso na svetu za to, da tolažijo svoje mame. 2. Materinska ljubezen ni to, da svojemu sedemnajstletniku olupiš jabolko in ga razrežeš na krhlje, prav tako pobiranje njegove umazane obleke vsepovsod ni znak materinske ljubezni, temveč zgolj materinski prispevek k kreiranju moškega šovinista, ki v življenju ne bo znal komunicirati z ženskami in bo zaradi tega nesrečen. 3. Spreminjamo lahko le sebe. Ne moremo spremeniti partnerja, otrok, tašč , staršev...Tistega, česar se ne da spremeniti, sprejmi. Gre lažje naprej. 4. Tašča ni oseba, ki mora brezplačno paziti na vnuke.. Tašča je oseba, ki zgolj zaradi svojega veselja kdaj pa kdaj popazi na vnuke. Če tako nanese, da ni druge opcije z varstvom in tašča dlje časa (več kot en teden) redno pazi na vnuke, potem se ji oddolžimo tako, da prevzamemo del stroškov, ki jih je tašča s tem imela. To naredimo tudi v primeru, da tašča to najprej odkloni. Čisti računi so pogoj za dobre prijatelje. Ekonomija izmenjavanja uslug pa vedno vodi v ekonomijo emocionalnega izsiljevanja in spore. 5. Otroke vzgajajo starši. Stari starši pa so zato, da razvajajo vnuke. Če se te vloge zamešajo, je hudič v hiši. 6. Moja tašča je vzgojila moškega, ki me ljubi. Kar se mene tiče, ni potrebno, da je na seznamu njenih dobrih del še kaj drugega. 7. S svojo taščo se ponavadi strinjam. Delam pa po svoje. 8. Da, dragi, tvoja mama naredi najboljšo polnjeno papriko na svetu. 9. Pametna ženska ne bo padala v situacije, v katerih bi zahtevala, da njen partner/sin izbira med partnerko/mamo. Neumne ženske pa to počnejo ves čas. 10. Ne padam na finto, da se mi s tem, ko tašča kara svojega sina v stilu, "le kako si mogel kaj takega narediti, a ne vidiš, da ji to ni bilo všeč", hoče prikupiti. Zato je nehala s takim početjem. 11. Od tašče je treba biti vsaj toliko lokacijsko oddaljen, da ne more priti na obisk v copatih. 12. Ko obiskujemo starše/taščo se praviloma najavimo - varianta, da smo bili slučajno nekje v bližini, pa smo se ravno oglasili - to je izjema. Naj imajo starši/tašča in tast nekaj zasebnosti. Na tak način tudi od staršev utemeljeno pričakujemo, da se bodo predhodno najavili. 13. Moja mama in moja tašča ne šarita po moji kuhinji - v smislu, da bi mi odpirale hladilnik in omare. Tega tudi jaz ne počnem v njunih kuhinjah. Vendelina jr.