5. okt 2007 11:26
Se strinjam z Matildo. Mimogrede, se je mogoče že kdo vprašal, koliko takih kmetij je po Sloveniji, ki propadajo ali pa so propadle, ker mladi pač niso znali "preživet" z njo. Veste kako pravi stari pregovor: "kmetija (zemlja) pravi obdelaj me, drugače bom jaz tebe". Tu bi si lahko ogledali primer obnove "propadle" stare kmetije, ki jo bodo, če bodo znali in hoteli, spravili v pogon. Pa čeprav je vse skupaj samo eno tekmovanje za 50.000 EUR. Poglejte koliko ljudi živi po blokih z mizernimi dohodki (mnogi plačujejo najemnine za stene in kredite za opremo). Gotovo bi lažje preživel, če bi imel kako fliko zemlje in eno kravo (za mleko, skuto, smetano,...). Na žalost je tako, da je marsikdo v mladih letih mislil, da se mu ne splača imeti zemljo, jo je prodal, odšel v blok in zdaj? Gotovo si jo mariskdo želi nazaj, je pa prepozno, ker so take kmetije pokupili veliki kmeti, ki delajo samo na kvantiteti in ne na kvaliteti. Danes ni več problem v oddaljenosti od velikih mest (vsak že ima svoj avto). Problem je v tem, da marsikdo ne zna več poprijeti za fizično delo (poglejte Katjo v Kmetiji...) in se mu zdi pod častjo, da bi prijel za orodje in si umazal roke. Jaz gledam to oddajo bolj iz tega vidika. Da vidimo, če jim bo uspelo, spraviti v pogon kmetijo in kako daleč. Mogoče še kdo dobi idejo, da bi še sam poskusil. Proda stanovanje v bloku (če je njegovo) in kupi eno tako kmetijico, pa jo uredi. Še mislit si ne morete (tisti, ki ste v mestih doma), kakšen božji mir imamo na deželi. V mesto hodim delat, doma pa še kljub temu marsikaj pridelamo in verjemite, sploh ni težko.