Kmetija

Palma  

član od: 29.9.2003

sporočila: 285

28. nov 2011 13:41

JanisJoplin je napisal/a:

Pravi opis za Esado ni, da je mlada, ampak da je nezrela. Pri teh letih bi lahko bila že malo bolj zrela in imela občutek, kaj reči in kaj ne. Glede Vesne in marsičesa drugega. Mene je včeraj v oddaji, poleg omenjanja Vesnine bolezni, najbolj zbodlo, ko jo je Lili vprašala, kaj bosta z možem naredila s 1000€, če jima jih bo mož priboril. Esada je odgovorila, da potem, ko plačaš davke, ti ostane "samo" še 700€ in se nekako namrdnila v stilu, "kaj pa boš s temi fičniki". Meni bi 700€ pomenilo ogromno in točno vem, kako bi jih porabila, če se pa njej to zdi premalo, jih pa ne bi smela dobiti, tudi če bi njen mož zmagal.

JJ

Bravo JanisJoplin in tudi Jannaa.  Nekaterim tudi 700 € nič ne pomeni. Bi jih jaz poslala v proizvodnjo, da bi "fejst" delali za 500 € na mesec. Pa, da vidimo, kako bi potem komentirali 

Palma

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

28. nov 2011 16:06

Najprej moramo postavit nekaj " postulatov " ( aksiomov ) tako da imamo vsi enako izhodišče, in da vemo, o čem teče beseda ( podobno kot v matematiki: iz nekaj temeljnih trditev s katerim definiramo osnovne pojme, kot je točka, črta, kot, vzporedno, navpično........ se izpelje cela evklidska ( ali kakšna druga ) geometrija ):

- imamo kapitalizem ( to, da smo si ga sami želeli tukaj niti ni važno )

kapitalizem ima svoje vrednote:

- denar, denar, denar, ne glede na to, kako do njega priti, trba se je znajti

- prijatelji ne obstajajo, so le tekmeci

- če, morebit obstajajo, prevarati prijatelje je vrlina

-kurbarija je vrlina ( madona, saj smo v XXI stoletju )

- delajo naj neumni, znajdit se je treba

pa še nekaj je takih, sedaj se jih niti ne spomnem, vse to se da lepo videti na kmetiji. Esada je včeraj pravzaprav veliko povedala, kako cela stvar funkcionira: če je kdo kriv za " razkrinkanje " Vesne, je to POP TV, ki je skos spraševal vse neki v tem stilu. Dalo se je razbrati, da pop tv enako manipulira s komentatorji, jim servira določene posnetke, iz katerih se lahko sklepa sam tisto kaj pop tv želi. Žal, komentatorji tega niso pošnili. Režija je taka, da je bilo treba očrnit Esado in Vlasto. Saj je Esada povedala, da je vse tisto okrog počitka, konstrukt. V predzadnj oddaji je tudi Vlasta povedala nekaj na to temo: čik pavze in čvekanje....

Do včeraj sem imel Esado za eno plehko gos ( mal sem se zavedal, da pop tv tako hoče ), včeraj sem videl, da je punca, ki ima glavo in nekaj noter in je po gledanju posnetkov doma, pošinila veliko stvari. Po naravi je resda težka. Seveda bi vsem veliko bolj pasalo, da je lepo tiho in da sprejme " višjo " avtoriteto komentatorjev, vendar se punca ni pustila, povedala jim je, kar jim gre: kako oni lahko obsodijo Vlasto iz serviranih posnetkov bolj kot ona, ki je bila skp z njo tolk pa tolk tednov. Glede, tistega pih, na 700€v: bodite pošteni pa povejte, koliko mladih do 25 let ima 700 €v za nek denar ( seveda so izvzeti tisti, ki morajo delat in zaslužit ta denar ). Esada je enostavno produkt časa: mlada ženska, ki  v tem kapitalizmu nima nobene perspektive ( tako kot tudi mi, ostali ) rada bi kaj ustvarila in sprejme kapitalistična pravila tega cirkusa ( mal je res presenečena, da je tolk manipulacije: kolk je bilo razumeti, je zelo pridna in je skupaj delal z moškimi, najtežja dela ).

Kot je Esada nakazala, se tam še veliko dogaja, kar naj ne bi bilo za javnost, če se pa Vesna gre stiskat ob štiri zjutraj............. saj imamo nove vrednote, ni to nič kaj takega.

Edino, kar mi včeraj ni bilo všeč je ponovljena izjava, da bi ona naredila enako kot Matej: okradla družino, vrli komentatorji ne bev ne mev, lahko bi ji vsej eno pohvalo dali za primerno razmišljanje.

Včeraj je edino Esada bila konzistentna do konca, za vse je imela logično pojasnilo in totalno razkrinkala pop tv, da se je celo voditeljica mogla zagovarjat, da pač oni nikomur ne polagajo besed v usta...........

Res je tudi, kot je frina nekje opisala Esado: če bi ji na jezik stopili, bi z ritjo migala, da pove kaj si je naumila.

Pa, mimgrede, frina: Esada je res težka kot delavka, s stališča delodajalca, a bi pol raje imela one hinavce ( Valeri, Matej, Darko )? S Esado točno veš na čem si, kaj pa drugi?

Na koncu, še da ponovim: to je res en zanimiv psihološki laboratorij. Kdor ne mara resničnega življenja, naj gre v gledališče in občuduje režijo par sto let stare drame............

ežoj

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

28. nov 2011 16:15

No ja, če toliko govoriš o vrednotah, ki naj jih ne bi bilo, potem lahko priznaš, da skromnost gotovo ni Esadina vrlina, ne glede na to, koliko 25-letnikov razmišlja enako kot ona. Mene je pač zbodlo, ker že nekaj časa neuspešno iščem prvo zaposlitev in bi mi teh 700€ zelo zelo zelo prav prišlo, da bi imela za nujne stvari (recimo nova očala, ker bodo ta vsak čas razpadla). Pa sem stara 27 let, torej ne veliko več kot ona.

JJ

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

28. nov 2011 16:57

Sama sicer izgubljam voljo, da bi kakor koli komentirala tale resničnostni šov. Sem pa z zadovoljstvom prebrala tvoje pisanje ežoj in moram reči, da se s tvojim razmišljanjem skoraj v celoti in zelo strinjam.

Predvsem mi je všeč, ker vidim, da Kmetijo spremljaš tako, da imaš na očeh vse udeležence. Da ustvarjaš mnenje o udeležencih preudarno, na podlagi dogodkov, ki se tam dogajajo tekom vseh osmih tednov.  Njihovo ravnanje in reakcije v posameznih situacijah si si zapomnil, tudi tistih, ki so Kmetijo že zapustili.

Esada sicer res nima izdelanega načina komunikacije, če pa bi ji bili pripravljeni prisluhniti, česar niso bili sposobni niti vrli komentatorji v studiju, bi vsaj delno razumeli, kaj je želela povedati.

Kar se tiče Vesninega moža, je svoje poslanstvo sinoči v studiu opravil dostojno. Verjetno pa doma med štirimi stenami razmišlja še o marsičem in drugače. Dal je vedeti, da je pričakoval, da se bo nekaj zgodilo, vendar očitno ni imel dovolj  besede, da bi ženo prepričal naj ostane doma. Vesna pa očitno ni znala presoditi svojih omejitev in stvar je izpadla kakor pač je. Ne glede na to, kaj komentiramo, bo posledice nosila sama.

zeta

Mygrace

sporočila: 6506

28. nov 2011 17:39

Bolj površno spremljam Kmetijo..nekaj časa (takrat, ko je Reca najavljala neke drame) sem jo intenzivno, potem pa spet ne. Razen ob nedeljah, ker me zanima ga. Angelca Likovič pač.

Ampak nečesa nisem pogruntala. So se tekmovalci in rivali za kmetijo poznali že od prej? So si v sorodu?

Ker ne vem zakaj govorijo o prijateljstvu, družini...?

Jaz ne bi svojih najbližjih (najbližjih!) nikoli peljala žejne čez vodo...ali pa tudi, kaj pa vem, nisem bila v taki situaciji še nikoli do sedaj...

Vendarle je vsem jasno....mah, kaj, bom raje povedala tisto šalo o dveh prijateljih in dveh šniclnih:

Sta sedela 2 za mizo in dobita pladenjček z 2 zrezkoma. En zrezek je bil večji, drugi manjši.

Začneta se pregovarjati.

Pravi prvi prijatelj (prijatelj še pred zrezkom, ne šele ob vstopu v gostilno):

"No, izvoli! Dej kar ti prvi vzemi, ti dam prednost!"

Drugi pravi:

"Ne, kar ti daj prvi."

In tako dalje.

In tako dalje.

In potem je enemu dovolj pregovarjanja in zgrabi večji šnicel.

Drugi je zgrožen:

"Si pa tut nesramen, sem mislil, da sva prijatelja, zdaj pa vidim, da si vzel večji šnicel."

In ga vpraša prvi:

"Kaj bi pa ti na mojem mestu naredil?"

Drugi:

"Vzel bi manjšega, se razume..."

in mu reče prvi:

"In zakaj se potem razburjaš? Saj imaš manjšega, kajne?"

Mygrace

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

28. nov 2011 17:50

Mygrace, to je to.

naor

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

28. nov 2011 18:29

Mygrace, tale bo vedno aktualen

JJ

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

28. nov 2011 19:57

Na Tulkin komentar.

Navedeni film  Daj naprejje eden mojih najljubših, ker ima pomembno sporočilo in ga res priporočam.

Imam srečo (včasih je to res breme), da naredim ljudem kar nekaj uslug, za katere potem ne računam. Nato odgovorim, da naj namesto zahvaljevanja naredijo nekomu drugemu uslugo in bo to zadostno plačilo. Ne vem, kako je potem to izpolnjeno, meni je pomembno, da o tem, da je pomoč drugim vrednota.

Glede sporeda pa že nekaj časa ugotavljam, da ima prednost gledanost. Če smejo mladostniki gledati Tv ob petkih zvečer, ne vem, zakaj mora biti takrat neka nasilna predstava, v ponedeljek pa je komedija, ki je primerna za otroke, vendar morajo spat.

Pri nas imamo dobre štiri lete staro punčko, s katero gledamo tudi risanke, ker vedno nekaj sprašuje. In če nima koga vprašati? Če komu nima povedati,  da pomeni ime Summer poletje ( oma v nezavest), je to izgubljen čas. Kak mesec nazaj jo je  3 leta starejša prijateljica vprašala, če gleda Kmetijo, in me je skoraj kap. Naša seveda ne pozna Kmetije, ker so pri gledanju TV zelo radikalni ( zaenkrat), čeprav bi zlezla v TV. Pa tako fajn je, ko je tisto uro, ko sme gledati TV, ni potrebno z enim okom paziti. Zato smo vedno poleg nje pri TV.

Kmetije otroci ne razumejo, postavlja pa vrednote mladostnikom. Tu vidim težavo. Ta psihološki laboratorij je tisto, kar jemeni najpomembnejše. Kako se ljudje obnašajo drug do drugega, kaj jemljejo kotr vrednoto in kaj jemljejo kot slabo.

Med udeleženci kmetije in tudi med komentatorji pa je vrednota samo - veliko denarja, pa čeprav preko trupel. Zato je potrebno otrokom razložiti, če so že poleg, kaj je prav in kaj ni.

Kako naj starši, ki  sami nimajo vrednostnega sistema, s katerim se da shajati, ki se navdušujejo nad slabimi karekterji, nad pshiopati brez čustvene inteligence, dajejo navodila, kaki naj bodo v življenju. Takih gledalcev je preveč, otrok pred TV Kmetijo pa tudi.

Esada pravi, da je študentka in da je pustila službo. Ni pustila službe, le ni vzela napotnice, kar je razlika. Mož bi imel turistično kmetijo, tako Esada, mož pa nikakor na kmetijo. Sožitje, da te kap.

Še šala: bojda bodo zaposlili Esado pri Top Shopu, da bo 8 ur dnevno testirala vzmetnice in sicer tako, da bo ležala na njej. Pogodbe še niso sklenili, ker hoče preveč počitka.  

F r i n a

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

28. nov 2011 20:20

Issi je napisal/a:

Roncolino je napisal/a:

Pa še eno vprašanje. Kje je Valerijin mož? Že v studiju z njo je bil njen bratranec, ta teden,ko so pričakovali obiske, je ves čas govorila kako čaka svojega Mateja, a spet je prišel njen bratranec in danes je bil spet prikazan njen bratranec?

Roncolino

Malce si pomešala; Matej je Vesnin mož. Valerija pa živi s tem, ki jo je prišel obiskat, mislim, da mu je ime Steffano. Je njen bratranec in njen partner. Ne vem sicer, zakaj kar naprej poudarjajo, da je njen bratranec, ker resnici na ljubo, sta bratranca njuna očeta. Torej sta onadva že malce bolj daljna žlahta.

Issi

A tako? ker midve z mami sva se obe spraševale, kako da imata obe Mateja za partnerja (češ, sami Mateji tu okol)...

Pa je še kdo včeraj kalkuliral, ko je Vesnin mož govoril koliko časa se že poznata? Vesna že ves čas na kmetiji govori, da se je zaljubila po 16 letih in, da sta z njenim partnerjem že 16 let skupaj...potem pa greš gledat, koliko je ona stara, no koliko piše, da je stara in to je 28 let. Potemtakem sta začela pri njenih 12 letih 

Tudi včeraj v studiju je rekel, da sta skupaj 16 let, od začetka srednje šole (saj niso 16 let nazaj pri 12 že šli v srednjo šolo?)

Ni mi jasno, ker je že zadnjič Vlastina hčerka rekla, da mama laže koliko je stara in včeraj tole...

Roncolino

franciska  

član od: 15.2.2011

sporočila: 144

28. nov 2011 20:28

Bravo Ežoj, sama mislim enako, da bistvo ni v delu na kmetiji ampak odnosi med akterji in kazanje njihovih slabosti, zato se jaz ne bi nikoli prijavila pa še zmontirajo jih tako, da jih do konca živlenja nosiš s seboj in to ni vreden denarjam ga raje na roke zaslužim brez kamere.

franciska

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti