22. avg 2012 6:17
Lepo je napisala Rimljanka, da jed kuhana po popolnoma enakem receptu, pa kuhana pri več kuharjih ni popolnoma enaka in res je tako. Mene pa zabavajo fotografije pri receptih - ko različni ljudje slikajo svoje kuharske umetnine narejene po dotičnem receptu in dve sliki nista enaki, tudi pri še tako enostavnih receptih. Sama niti ne objavljam receptov, pa tudi kuham in večinima pečem take bolj enostavne sladice, pa kruh bolj kot ne po občutku in trenutnem navdihu - toda to lahko deleš samo, če imaš kar nekaj kilometrine in občutka kako naj bi jed izgledala, pa tudi poznati moraš neka razmerja - npr za kruh rabiš od oka 1 kg moke pa od 5-7 dcl vode, ali mleka ali obojega, pa malo olja, pa kocko kvasa... vendar moraš vedeti kako naj testo izgleda, da bo kruh pravi. Pa se vseeno včasih kaj sfiži - ne glede na to ali se držimo recepta ali delamo po občutku, ker enostavno dan ni pravi, ker niso vsi pogoji popolnoma enaki, ker nismo pri pravi volji..... Kuhanje ni vedno stvar tehnike in tehtnice ampak tudi srca, ljubezni do dela ki ga delamo, misli na naše drage, ki bodo vse to zaužili.... Če ob kuhavnici ni tudi srca jed nima tistega pravega okusa. Se pa strinjam z Vanjo, da je za prvič dobro poznati tične sestavine in količine.
Glede podvajanja receptov pa to - sama včasih to opazim, drugič ne. Tudi ko iščem kakšen recept se pogosto znajdem pred dilemo katerega izbrati, ker se za isto jed najde več ne bom rekla enakih pač pa podobnih receptov. Potem se pa kot za vse stvari v življenju pač moram odločiti, kateri od teh receptov bi bil mogoče najboljši (tu pride do izraza kilometrina), če pa prvič ne uspe najbolje pač drugič zamenjam recept ali prvega popravim pač po svoje. Moja sodelavka je večkrat relka, da so odločitve v življenju ko pranje solate - enkrat se moraš odločiti kdaj je čista ali je to po 2. ali po 10. pranju - pravila ni. Načeloma me podvajanje niti ne moti tako zelo, da bi se pritoževala v forumih, ker se s tem pokaže, tudi ob minimalni spremembi recepta, ravno tisto bogastvo različnosti, ki je bilo ustvarjeno skozi dolga leta kuhanja istih jedi na različnih štedilnikih ali če hočete na različnih koncih Slovenije. Samo pomislite kako bi bilo, če bi kuhali po točno določenih receptih in se jih držali kot pijanec plota - saj tako tudi kuhajo, toda ne gospodinje, tako se kuhajo jedi za konzerve - teh pa, glede na živahnost naše strani - tukaj prisotni najbrž ne cenimo ravno najbolj,ker sicer ne bi tako spretno vihteli kuhavnic in o tem še debatirali.
In pa še to - prvič ne kuham jedi takrat, ko jo mislim postreči gostom na kosilu ali večerji ampak takrat, ko kuham za svojo družino. Če rečejo, da je jed sicer dobra, da pa je ni treba več ponavljati pa točno vem, da jim ta jed ni bila ravno najbolj všeč in jo je treba ali prilagodili našemu okusu ali pa res ne več skuhati. Pa ne mislite da mi vedno uspe - včasih (sicer zelo zelo redko) kakšna stvar roma tudi stran.
Lep dan in uspešno izbiro ter kuhanje vam želim
tedyka