neznan uporabnik
1. okt 2007 13:44
Vendelina jr. je prav gotovo zelo natančna gospa. Njeni prispevki me včasih zabavajo, včasih razjezijo, včasih nasmejijo, je prava zakladnica nasvetov in pravil kako bi moralo biti, kako je pri njej v praksi, pa ne vem, ker je osebno ne poznam. Rada pa bi ji vseeno nekaj povedala in naj mi ne zameri, če moje pisanje ne bo tako zbrano, kot bi moralo biti za javno objavo. Tudi pri nas smo in še vedno kaj ustvarjamo. Izogibamo se sicer lepljenja sličic s selotejpom po omarah, vratih.... imamo pa kovinski hladilnik in lepo zbirko magnetkov, ki na hladilniku obdržijo razne slike in recepte. V otroških sobah smo na nekakšno lesonitko nalepili pluto te panoje obesili na steno in na to otroci lahko pritrdijo svoje sličice, zguljene plošče na pisalnih mizah pa nadomestili z gornjimi ploščami, kot so pri kuhinjskih pultih in se odlično obnesejo, saj se jih lahko čisti praktično z vsemi mogočimi čistili, tudi bolj agresivno, če je treba. Kjer so otroci je pač treba paziti tudi na materiale. Toda, darage moje, povejte mi, kako bi najstniku prepečili, da bi po svoji sobi ne nalepil celega kupa sličic priljubljene skupine. Nikakor, zato pa smo se dogovorili, da naredi plakat in nanj lepi priljubljene sličice. Samo malo iznajdljivosti je potrebno, da najdemo kompromis in smo vsi zadovoljni. Kjer so otroci so tudi razni njihovi izdelki, včasih kakšna igrača tam, kjer ni njeno mesto, je pa tudi otroški smeh in veselje, ki je več vredno kot sterilno pospravljeno stanovanje. Vsi starši poznamo ponos, ki nas in našo mladež prevzame, ko obiskovalec opazi lepo slikiso na hladilniku in vpraša kdo je avtor. Med teorijo in prakso je velik korak - večina nas ve, kako bi moralo biti, spoštovanje tega pa je že drugo vprašanje. Mislim, da je največ, kar lahko naučimo otroke to, da znajo paziti na stvari, opremo in stanovanje to, da ne delajo škode in namerno ne uničujejo stvari. Ni mi všeč čačka na steni, toda zaradi tega se svet ne bo podrl - otroku bomo pač lepo razložili, da to ne gre in mu ponudili list papirja. Ko je imela hči napad risanja po stenah, sem poskrila vse kemične svinčnike in flomastre. Na razpolago je imela samo dobri stari navadni svinčnik. Če je hotela barvno sliko je dobila barvice in list papirja. Čačke po zidu sem očistila z navadno radirko, v tednu ali dveh pa je tudi ona spoznala, da res nima smisla risati po zidu in sama od sebe prenehala s tem početjem. Sličic za na steklo se žal ne da nalepiti nikamor drugam, kakor na šipo v kuhinji, dnevni sobi ali kakšni drugi sobi. Mene osebno te sličice ne motijo, če jih seveda ni preveč in doslej z njihovim odstranjevanjem tudi nisem imela problemov. V otroških sobah smo jih celo nalepili med šipe (nimamo termopan stekel), ker so mene motile pri čiščenju oken in se je vedno kaj poškodovalo. Kljub tolikim kompromisom z otroki, ki so sedaj že srednješolci, nimamo pretirano uničenega stanovanja - o menjavi kuhinje in dnevne sobe se še odločamo, saj nam stara še odlično služi. Hčerki smo v letošnjem letu obnovili sobo, predvsem zaradi selitve na drugi konec hiše, sinu trenutno še služi njena stara... Res me je kar malo zaneslo in sem se kar razpisala. Če sem napisala kaj preveč se opravičujem. Glede na cel kup nasvetov upam, da bo tabini uspelo očistiti stekla. tedi