1. okt 2007 16:04
Hej, frina, si me malo sprovocirala v smislu, kako je to urejeno drugje - nacionalne televizije (govorim za tiste, ki so članice EBU) so ustanovljene s posebnim zakonom in potem vsaka država po svoje rešuje tehniko financiranja take javne institucije. Štos z električnimi števci je res hecen - če bi imeli normalen register gospodinjstev, bi bilo bolj higieniš, da bi položnice pošiljali na gospodinjstva (ne pa da so adremo sneli na elektru). Tvoja misel, da bi morali televizijo financirati iz kulturnega budžeta (ker je ministrstvo skrbnik za medije in tudi zakon so predlagali), je do neke mere čisto sprejemljiv. Konec koncev, saj rtv produkcija je odraz ene kulturne produkcije v širokem pomenu besede. Tu je en problem, ker bi potem država (brez civilne družbe) imela de iure (bog pomaga, de facto jo že skoraj ima) pravico in dolžnost definirati obsege in volumen rtv programov - to pa so "mokre sanje" vsake oblasti. Da ne govorim o tem, da bi se skoraj zagotovo nekdo našel, da ugotovi, da morda naj pa ministrstvo za znanost financira znanstvene oddaje, šolstvo izobraževalni program, mednarodno politiko pa kar Mladika....sem namenoma malo radikalizirala. In mi, državljani, potem ne bi imeli gušta v direktnem bentenju nad programom. Niti ne bi imeli gušta v izvajanju državljanske nepokorščine, da ne plačujemo naročnine zaradi tega, ker se s kakšno oddajo ne strinjamo (a veš, da če napišeš na naročniško, da tega in tega meseca ne boš plačal prispevka zaradi razloga neporkoščine, ker ti kakšna oddaja ni všeč - te ne morejo izterjati?) Sama tisti hecni prispevek plačujem. Če pa kakšna oddaja izredno odstopa od bazičnih standardov, se poslužujem tehnike pobota. Uporabila sem ga, ko je Jelinčič sipal sovražni govor v Piramidi. Naredila sem izjavo o pobotu (skladno z OZ), določila rok, v katerem štejem, da je pobot sprejet in plačala 36 centov manj kot je pisalo na položnici. In ti povem, je gušt takole s pravnimi orodji svoje mnenje in držo demonstrirati - ne mi tega vzeti skozi budžetno financiranje... Vendelina jr.