10. sep 2012 20:24
Ja Evči, res je, da je na kulinariki veliko novih, ki marsikaj, kar je bilo pred nekaj leti, niso videli. Jaz imam posnet celoten postopek izdelave torte, po delovnih korakih. Starejši ( ne po letih, tist, ki so dalj časa na kulinariki so to že videli, sem enkrat poslikal cel postopek, tole je potem sam za mlajše člane.
Cel postopek se začne s kosom stiropora, debeline 2,5 – 3 cm. Rabiš še šestilo, s katerim zarišeš dva ( ali pač koliko plasti želiš, da ima torta ) kroga premera 22 cm ( važno, to je standard za torte ), pol iz stiropora izrežeš kvadrate s vrisanimi krogi, kot je vse lepo predstavljeno na fotografijah:
In:
Sedaj je treba natančno izrezati kroge, lahko si pomagaš s kakšno žago, ali nožem, jaz sem včasih več tort delal, pa sem nabavil stroj » tortenmaker », vrag si ga vedi kaj to pomeni:
Ko je to izrezano, s pilo se popravi če je kaj potrebno:
In sledi sestavljanje torte:
in dokončno fiksiranje
sedaj je treba še torto uredit. Zamešaš mal gipsa ( najboljše se dela s knuf gipsom ) in z lopatico ( špahtlo ) se torta » finišira »:
potem pride okraševanje po želji, tu si daj domišljiji prosto pot, kajti, kako je okrasiš taka tudi bo na koncu. Jaz sem zbral enostavno krasitev za evro torto ( uporabil sem barvo za fuge za keramične ploščice, dobi se praktički v vseh barvah ):
sedaj pride najbolj občutljiva faza. Biti moraš popolnoma zbrana in koncentrirana, rabiš popolni mir ( zaradi tega sem to delal noter, zunaj me zmeraj kaj zmoti, tiste ribe čvekajo, pa mačke, ptiči se derejo........ ). Miza mora biti čista, gor daš nekaj, kar ti pomaga za koncentracijo, jaz dam uro, lahko je sveča ali karkoli. Torto daš pred sebe, in ko si čist skoncentrirana vizualiziraš torto, kakšno bi rad imela:
Ko je to urejeno, rečeš: Abrakadabra, naj bo tole evro torta s masleno kremo ( ali, kakšno si si paš zamislila )
Zgodi se pa nič spektakularnega, mal se zatrese, ko zadiši po žveplu je stvar končana:
No, pa je še poskusimo:
Kaj ste mislili, da bo morda čokoladna krema? To se mi še ni nikoli zgodilo.
Baje, nekateri torte delajo od jajc, masla cukra in kaj vem česar še, jaz pa tega niti ne verjamem, tale metoda se meni vsekakor zdi ta boljša.
Kot bi rekla mi querida amiga: I hope this help!
ežoj