28. sep 2007 12:27
Lunačka, če imaš ti eno neverjetno veselje odpirati denarnico, medtem ko ostali gledajo v tla ali pa skozi okno, nekam v daljavo, kdo sem jaz oziroma kdorkoli drug, da bi te pri tem veselju ustavljali.
Jaz sem imela to slabo izkušnjo, da sem imela obakrat na drugi strani popolnoma neuporabni priči. Enkrat je bila sestra od ženina, ki se je ves čas jokala in je imela polne roke dela s popravljanjem mejkapa, tako da od nje ni bilo nič. Nekje po petih urah sem ji rekla, da zakaj se pa tako joka, ker konec koncev, se je ženin drugič poročal za razliko od neveste in bi na nek način že vsi morali malo na okus priti...? In je začela spet hlipati in pripovedovati o svojem povprečno nesrečnem življenju, tako da sem zvedela več, kot sem si kdajkoli želela...
Drugič je na začektu kazalo dobro. Ženinova priča naj bi bil en soliden mladec s korektno plačo. Ki pa je potem dobil eno dobro ponudbo za delo na projektu v Sibiriji in ko je vagal med svojo kariero in prijateljevo poroko, je ugotovil, da ima sebe vseeno rajši in je šel v Sibirijo. In je bil za pričo rezerva od mlajšega brata s statusom študenta.
Prvo jokajočo pričo sem nekje na polovici obreda prepričala, da tudi sama odpre denarnico. V drugem poskusu sem takoj na začetku vprašala, kaj misli kdo plačati. Je res, da je od tega deset let in kapitalizem še ni tako prijel, ampak so se vsi delali blazno raznežene zaradi dejstva, da se bosta mlada dva vzela, da "pa ja ne bomo zdej o dnarju". Potem smo imeli eno daljšo diskusijo, ki je ne bi povzemala... na koncu smo si razdelili, kdo bo kaj plačal, malo so bili zobje stisnjeni, ampak svadba je pa kar stekla.
Poznam pa nekaj primerov, ko so bili vsi za stvar in tekmovali v tem, kdo naj bi kaj podaril in kaj plačal in (jaz bom konfete, ne jaz bom konfete, ti plačaj tisto pogostitev tam, prou, potem bom pa jaz plačal bend ipd ipd), dokler ni šest mesecev po poroki mladi par dobil od gostincev pa še od koga račune za neporavnane obveznosti in zadeva je imela sedemestno številko v slovenskih tolarjih in prva cifra je bila večja od 1.
Got it?
Sama nimam problema s tem, da se kaj plača. Ampak meni sta dve izkušnji, ko so se ostali sprenevedali s plačili, za to življenje dovolj.
Vendelina jr.